Bh. nutricionistica otkriva za “Azru”: Zašto ne bi trebali konzumirati voće u neograničenim količinama

Piše: L. K. P.

Amela Ivković O’Reilly, jedna od najpoznatijih nutricionistica u Bosni i Hercegovini i u svijetu priznatih samo za „Azru“ donosi savjete i odgovore na najčešće postavljena pitanja o zdravlju i ishrani.

Ovaj put otkrila je da li je zdravo voće konzumirati u neograničenim količinama.

– Voće je zdrava hrana bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, ali kao i sa svakom hranom, važno je održavati balans i konzumirati ga umjereno. Evo nekoliko razloga zašto ne bi trebali konzumirati voće u neograničenim količinama:

 

  1. Kalorije: Voće sadrži prirodne šećere i kalorije. Prekomjeran unos kalorija, čak i iz voća, može dovesti do gojaznosti ili prekomjerne težine ako se ne vodi računa o količini.
  2. Šećeri: Iako su prirodni šećeri u voću bolji izbor od dodatih šećera, prekomjeran unos voća bogatog šećerom može dovesti do naglih skokova šećera u krvi.
  3. Vlakna: Voće je bogato vlaknima koja su dobra za varenje, ali prevelika količina vlakana može izazvati nadutost ili gastrointestinalne probleme.
  4. Raznolikost: Umjerena konzumacija različitih vrsta voća osigurava širi spektar hranjivih sastojaka i vitamina. Konzumiranje samo jedne vrste voća u velikim količinama može ograničiti unos različitih hranjivih sastojaka.

Preporučuje se da se voće konzumira kao dio uravnotežene ishrane, uz raznolikost voća i povrća. Svaka osoba može imati svoje individualne potrebe za unosom voća, zavisno o aktivnostima i ukupnim potrebama za kalorijama. Važno je slušati svoje tijelo i pridržavati se umjerenih porcija kako bi se održala zdrava ishrana.

Pročitajte još