Isprobajte trik kako da se manje prašine taloži po namještaju

Piše: L. K. P.

Prašina se uglavnom sastoji od mrtvih stanica kože, grinja, mrtvih čestica insekata, čestica zemlje, peludi, sitnih komadića plastike, bakterija, kose, vlakana s odjeće… Mnoge od tih čestica u dom ulaze izvana, kroz prozore i vrata, na cipelama, odjeći, kućnim ljubimcima… Tu su i grickalice koje jedete u kući kao i sitne mrvice ostalih obroka itd.

– Prašina se akumulira se vrlo brzo, i na tome morate zahvaliti znanosti. Prisjetite se onoga što ste učili o statičkom elektricitetu u osnovnoj školi. Kada se prašina kreće zrakom, ona nakuplja blagi pozitivni ili negativni električni naboj. Prašinu tada privlače površine s blagim negativnim ili pozitivnim nabojem, što u konačnici dovodi do gomilanja. Na primjer, tepisi su magneti za prašinu, puno više nego tvrdo drvo ili linoleum – objasnio je Matthew Baratta iz američke tvrtke Daimer Industries specijalizirane za komercijalne i industrijske opremu za čišćenje.

Postoji odličan trik kako postići da se prašina po namještaju u domu ne sakuplja toliko brzo, a zapravo se radi o tekućini koja ju odbija od površine.

Sastojci:

 

1 litra vode

1 kašika jabukovog sirćeta

1 kašika glicerina

Postupak:

 

Dobro pomiješajte vodu, jabukovo sirće i glicerin. Tekućinu nanesite na pamučnu krpu i njome dobro premažite sve površine. Brzo ćete shvatiti da se prašina ne taloži tolikom brzinom.

Nekoliko kapi omekšivača stavite na krpu za brisanje prašine te prebrišite površine i predmete u kući. On djeluje na statički elektricitet tako da sprječava njegovo stvaranje. Osim toga, ova metoda će i dodatno namirisati prostor.

Pročitajte još