Koketiranje umjetnika s televizijom prisutno je dugi niz godina: Kad glumci i pjevači uzmu voditeljski mikrofon

Piše: A. H.

Glumci i pjevači su oduvijek voljeli koketirati s televizijom i kamerama, pa ih tako nerijetko možemo gledati kao voditelje gledanih formata posebno kad je riječ o emisijama zabavnog karaktera. Taj potez sa sobom uvijek donosi rizik i mač je s dvije oštrice ako se nema mjere, s obzirom na to da se lice glumaca i pjevača troši, te ih publika više poistovjećuje po ulozi voditelja a ne poslom za koji su se školovali i po kojem bi željeli biti prepoznatljivi.

Poznati šou

Sinonim za glumca koji se sjajno snašao u ulozi voditelja već dugi niz godina svakako je Tarik Filipović koji je za kratko vrijeme osvojio srca publike kao voditelj kviza „Milijunaš“ na Hrvatskoj radioteleviziji. Filipović je donedavno vodio i kviz „Potjera“ a kada je odlučeno da se „Milijunaš“ vraća na velika vrata, zamolio je Joška Lokasa da uskoči u „Potjeru“ kako ne bi svaki dan bio na televiziji. Ono što je zanimljivo jeste da su u užem izboru na kastingu za „Milijunaša“ bili njegov kolega s klase glumac Rene Bitorajac te voditeljica Barbara Kolar. Inače, poznati Zeničanin s adresom u Zagrebu nije zapostavio ni glumačku karijeru u pozorištu i na filmu, a trenutno snima novu sezonu serije „Kotlina“ u Bosni i Hercegovini.

Filipović: Voditelj poznatih kvizova

Poznata pjevačica Maja Šuput prije nekoliko godina vodila je poznati šou „Tvoje lice zvuči poznato“. Maja je priznala da je imala ogromnu tremu jer je to bilo za nju dosad nepoznato polje. Jednom prilikom istakla je kako je poslije prve emisije nazvao rekordan broj ljudi, kolega, prijatelja i poznanika. A najteže joj je bilo kako je istakla držati kartice sa scenarijem u miru, pa su je često iz režije opominjali da ih drži pravilno. Šuput je također jedno vrijeme vodila i poznati šou „Ples sa zvijezdama“, a danas je članica žirija „Supertalent“.

Šuput: Imala tremu kao voditeljica

Glumac Enis Bešlagić voditeljski debi imao je 2003. godine kada je uz Anu Vilenicu vodio „Bh Eurosong“ u Skenderiji. Bio je to sami početak Enisove karijere, a tačka koju su izveli za vrijeme glasanja u kojoj su imitirali sve dotadašnje predstavnike na Eurosongu, dugo se emitirala i prepričavala. Enisova karijera uzlaznom putanjom kreće poslije uloge Šemse u seriji „Naša mala klinika“ poslije čega kreće njegov vrtoglavi uspjeh. Bešlagić se tako mogao naći u raznim formatima.

Vodio je šou „Superpar“ na RTL-u, a mogao se vidjeti i u žiriju šoua „Supertalent“ zajedno s Ninom Badrić i Dubravkom Merlićem, te RTL zvjezdice. Danas ga gledamo u žiriju šoua „Tvoje lice zvuči poznato“.

Regionalne zvijezde

Alka Vuica je osamdesetih godina napisala neke od najljepših pjesama Josipi Lisac i Tajči, a onda se okušala i kao pjevačica. Nakon aktivne muzičke karijere, Alka je počela s angažmanima i na televiziji. Alka je jedno vrijeme bila urednica i voditeljica na Novoj TV, i to tok-šoua “Jedan na jedan” u kojem je ugostila najveće regionalne zvijezde, a potom i rubrike pod nazivom Alka Individualka u popularnoj emisiji „Red Carpet“. Alka je imala i svoj veoma gledani tok-šou “Vidimo se u Sarajevu”, gdje je također ugostila balkanske zvijezde.

Bosanska glumica Selma Alispahić 2001. godine pojavila se u ulozi voditeljice „BH. Eurosonga“. Bio je to kratki izlet za tada mladu glumicu, a ovog iskustva se nedavno prisjetila i sama Selma na svom Instagram profilu. Alispahić je kasnije izgradila vrsnu glumačku karijeru po čemu je i danas prepoznatljiva.

Sanja Doležal je početkom 2000-ih iznenadila javnost kad se na RTL-u pojavila kao voditeljica vlastitog šoua koji je nazvala po svom imenu „Sanja“. Obradila je brojne teme i ugostila stotine sagovornika u nekoliko sezona. Sanja je uporedo s muzičkom karijerom razvijala i televizijsku. Imala je ulogu novinarke “Zvjezdanog tracha” u muzičkoj TV-emisiji “Jel me netko tražio”, za koju je otpjevala i uvodnu istoimenu pjesmu. Bivša je voditeljica jutarnjeg programa na HRT-u, gdje je navodno imala neugodna iskustva s uredništvom.  Potom se vratila u ulozi voditeljice na RTL-u od decembra 2016. a na Novoj TV radi od januara 2018. gdje vodi emisije vezane za kulinarstvo.

Televizija ispred primarnog posla

Postoje glumice koje su se isprofilirale više kao novinarke i voditeljice nego kroz primarnu profesiju. Jedna od njih je poznata srbijanska voditeljica Olja Bećković, autorica čuvene emisije „Utisak nedjelje“. Olju malo ko pamti po ulogama, a glumom se bavila do 25. godine nakon čega ulazi u svijet televizije, gdje je već sada ostavila trag.

Pročitajte još