Isprobajte recept za burek Harisa Džinovića: Topi se pod nepcima i jede prstima, bez pribora

Piše: L. K. P.

Haris Džinović poznat je po tome da je veliki gurman i nije krio da je on često u kući spremao ukusne obroke, a jedan od omiljenih mu je bio i burek, koji je čak pravio u jednoj emisiji.

Ukoliko želite da isprobate recept po kojem je pjevač pravio ovaj prepoznatljivi i veoma ukusni specijalitet pogledajte šta vam je potrebno, a onda prionite na posao i vrlo brzo će ukusni zalogaji biti pred vama.

 

Sastojci:

 

600g junećeg mljevenog mesa

 

100g juneće mljevene masnoće

 

2 glavice crnog luka

 

300 g krompira

 

500 g kora za pitu (tankih)

 

50 ml ulja

 

50 ml vode

 

So po ukusu

 

Biber po ukusu

 

Preljev:

 

 

200 g milerama

 

200 g grčkog jogurta

 

3 čehna bijelg luka

 

 

Priprema:

 

Luk očistite i sitno isjeckajte. Krompir isjecite na kockice, pa dodajte mljevenom mesu koje ste pomiješali sa masnoćom. Potom dodajte začine,  malo vode i dobro umjesite da se sve sjedini.

Sljedeći korak je filovanje kora i slaganje u pleh u kojem ćete peći burek, a koji ste prethodno dobro podmazali. Pripremljenu smjesu stavite na početak svake kore, urolatajte je i taj postupak ponovite više puta, dok se ne potroši sva smjesa iz posude. Poredane kore premažite uljem i pecite na 220 stepeni 20 do 25 minuta.

Za preljev je potrebno da se isjecka bijeli luk, doda se grčki jogurt i mileram, izmješa i to se dodajte preko bureka kad ga poslužite. Možete njime premazati cijeli burek ili ostaviti sa strane da svako stavi sebi u tanjir koliko želi preljeva.

 

Izvor: Glossy.rs

Pročitajte još