Donosimo najvažnije savjete i pravila: Kako na balkonu ili terasi uzgojiti slatki i ukusni paradajz

Piše: L. K. P.

Ako ovog ljeta želite uživati u domaćim plodovima svog rada i truda, a na raspolaganju nemate vrt, već samo balkon ili terasu, jedno od povrća koje biste, i to bez puno muke, mogli uzgojiti ukusni i slatki paradajz.

Paradajz se zapravo može uzgajati u posudama bilo gdje ako imate dovoljno sunčan prostor pa iznimka nije ni vaš balkon koji može postati vrt u malom, a kako biste se tokom ljeta ili jeseni mogli ponositi svojim plodovima za koje tačno znate kako su i u kojim uslovima uzgajani, donosimo vam najvažnije savjete i pravila.

Odaberite pravo mjesto

Posude stavite na mjesto gdje će imati najmanje šest sati sunca dnevno. Stavite ih jednu pored druge, ali ne tako blizu da se lišće međusobno dodiruje jer to može pospješiti širenje bolesti.

Odlučite se za pravu sortu

Bilo da želite uzgajati paradajz za kuhanje, sendviče, pravljenje domaćeg kečapa, soka od paradajza ili umaka ili sve navedeno, postoji mnoštvo sorti između kojih možete birati. Evo koje će se najbolje snaći u manjem okruženju i u posudama:

Balconi F1

Balkonsko čudo

Bonsai paradjaz

Pinokio

Važan je i izbor posude

Za sadnju možete izabrati keramičke ili plastične posude, kao i plastične boce.

Ne dajte da vas zavara činjenica da je riječ o malom paradajzu, u njih moraju stati barem tri litre, ne smiju biti manje od toga jer se korijen tada neće moći dobro formirati.

Znajte također da paradajz u manjim posudama zahtijevaju više zalijevanja i prihranjivanja. Svaka će posuda trebati i drenažne rupe, pa svakako izbušite nekoliko ako ih nema.

Kvalitetna zemlja i pažljiva sadnja

Paradajz je osjetljiv na bolesti i štetočine koje se mogu zadržati u tlu, a jedna od prednosti uzgoja u posudama je to što se na taj način smanjuje mogućnost za oboljenje.

Napunite posude zemljom, odnosno supstratom visoke kvalitete, ali prije toga dodajte šljunak ili izlomljenu ciglu za što bolju drenažu, debljine oko 3 cm.

Na to stavite zemlju, a zatim biljku paradajza, neka otprilike dvije trećine stabljike, zajedno s korijenom, budu u zemlji.Dva centimetra gornjeg ruba posude neka ostanu nepokrivena zemljom.

Odgovarajuć način zalijevanja

Odmah nakon sadnje obilno zalijte. Održavajte zemlju vašeg paradajza stalno vlažnom, ali ne previše mokrom jer višak vode dovodi do truljenja. Ako je gornjih oko 2,5 cm zemlje suho kada gurnete prst, obavezno ju zalijte.

Najbolje je zalijevati svakih 7-10 dana, ali ljeti će biti potrebno češće. Obavezno pazite da ne polijevate listove jer to potiče pojavljivanje bolesti.

Dohrana i dovoljno sunca

Idealna temperatura za rast i razvoj paradajza je danju između 18°C i 23°C, a noću između 15°C i 17°C. S dohranom krenite otprilike dvije sedmice nakon sadnje.

Tokom ljetnih vrućina neka posuda bude u sjeni, a biljku slobodno ostavite na direktnom suncu, godit će joj.

S obzirom na to da će vaš paradajz rasti i u visinu, a bit će bogate i plodovima koji otežavaju stabljiku, imajte na umu i odgovarajuću potporu poput manjeg drvenog kolca.

 

Pročitajte još