Počela je sezona jagoda. A, osim što su ukusne pune su i vitamina C, koji je ključan za imunitet i važan je antioksidans.
Također sadrže mangan, potreban za mnoge tjelesne funkcije, i folat, vitamin B koji je neophodan za trudnice i odrasle. Jagode su niskokalorične, što ih čini izvrsnima za osobe koje žele kontrolirati svoju težinu. No, budući da su bogate fruktozom, treba ih jesti u manjim količinama.
Recepti za sladoled od jagoda
Jagode na 100 grama sadrže:
Kalorije: 32
Voda: 91 %
Proteini: 0,7 grama
Ugljikohidrati: 7,7 grama
Vlakna: 2 grama
Vitamin C: 89 % dnevne vrijednosti
Mangan: 25 % dnevne vrijednosti
Brzi sladoled od jagoda – ledena verzija
600 g svježih jagoda
2 dl vode
kašikica ekstrakta vanilije
100 g šećera
Sok od pola limuna
Priprema:
U blenderu usitniti jagode dok se ne dobije fini pire. U malom loncu pomiješati vodu, limunov sok, vaniliju i šećer te zagrijavati dok se šećer ne otopi. Dobiveni sirup treba se ohladiti te ga potom pomiješati s izmiksanim pireom od jagoda. Uliti u posudu za zamrzavanje te ostaviti u zamrzivaču najmanje dva sata. Izvaditi i vratiti u blender da se smjesa dodatno usitni i pomiješa sa zrakom. Ponovno staviti u zamrzivač i ostaviti najmanje dva sata. Poslužiti u čašama i ukrasiti jagodama.
Brzi sladoled od jagoda – kremasti
500 g svježih jagoda
2 vrećice vanilin šećera
4 kašike soka od naranče
2-3 kašike bagremovog meda
250 ml rižinog mlijeka
Priprema:
Oprane jagode narezati na četvrtine te pomiješajte s vanilin šećerom i sokom od naranče. Samljeti u blenderu, a potom dodati med i rižino biljno mlijeko. Dobro promiješati i staviti u posudu za zamrzavanje. Staviti sladoled u zamrzivač na 4-5 sati.