Miris tradicionalne kuhinje: Napravite keks tortu po receptu Lepe Brene

Piše: I. H.

U porodici Živojinovića uvijek je veselo. Poznati su kao veliki gurmani, od Brene, Bobe, pa i njihove djece koja ništa manje ne kaskaju za njima.

No, izgleda da najmlađi sin, Viktor, najviše voli da “majstoriše” po kuhinji, što često i dokumentuje na Instagramu.

 

Tako je nedavno objavio fotografiju koja je sve ljubitelje poslastica oborila s nogu, a u nekima je čak probudila i nostalgiju. U pitanju je omiljena keks torta!

 

Keks torta bila je pravi hit osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka, tako da je možemo smatrati tradicionalnom poslasticom, a svakako je rado viđena na trpezi u svakom domu.

 

Za vas smo pronašli jedan starinski recept. Priprema je jednostavna.

 

 

Od sastojaka je potrebno:

 

500 g keksa sa puterom (“petit beurre” ili drugi),

500 ml mlijeka,

200 g maslaca,

200 g šećera,

2 vanilin šećera,

2 kašike kakao praha,

100 g crne kafe,

20 g crne čokolade za kuhanje.

 

Priprema:

 

Zagrijte mlijeko u većoj posudi, a u drugoj pomiješajte maslac sa šećerom i vanilinim šećerom da dobijete kremu. U smjesu sipajte malo zagrijanog mlijeka i promiješajte.

 

U preostalo zagrijano mlijeko dodajte kakao i crnu kafu i dobro promiješajte. U mješavinu umočite svaki keks, pa ih redajte na dno pleha jedan do drugog. Sloj ravnomjerno premažite kremom od putera i šećera.

 

Ponovite postupak dok ne potrošite sve. Od vas zavisi koliko ćete “spratova” napraviti.

 

Na kraju, premažite gornji sloj preostalim kremom i prelijte istopljenom čokoladom za kuhanje da dobijete finu glazuru. Ostavite tortu u frižideru preko noći, da se dobro stegne.

 

 

Izvor: hellomagazin

Pročitajte još