Domaćice već naveliko pripremaju sve potrebno za zimnicu. Neke police već krase tegle sa sokom od paradajza, džemom i pekmezom.
Iako ćete se složiti da je lakše otići u prodavnicu i kupiti gotov proizvod, žene s naših prostora i dalje ostaju vjerne tradiciji i ukusu koji ništa ne može zamijeniti.
Ono što je najvažnije kod pripreme zimnice jeste pravilna priprema boca i tegli. Taj korak nikako ne smijete preskočiti, jer ako boce ili tegle nisu 100 posto čiste, sav trud može vam propasti.
Da su savjeti naših nana vrijedni kao zlato, dokazuju i ovi, uz koje ćete na najbolji i najbrži način pripremiti tegle i boce za zimnicu.
Prvo što trebate učiniti jeste dobro oprati tegle i boce deterdžentom za posuđe koji inače koristite. Kad se ocijede, lagano ih prebrišite čistom pamučnom krpom.
Obavezan korak je sterilizacija staklene ambalaže u koju ćete staviti zimnicu. Zagrijte rernu na 100 stepeni. Posložite tegle u lim tako da im je otvor okrenut prema dolje i stavite ih da se griju 15-20 minuta.
Pažljivo ih izvadite iz rerne i slobodno stavljajte džem, ajvar, povrće… dok su tegle još tople.
Međutim, ono na što mnogi zaboravljaju su čepovi i poklopci, koji moraju biti savršeno čisti, a najbolje je da ih prokuhate u velikom loncu.