Alma Mahmutović, psiholog

Piše: Redakcija

Imam 16 godina i zaljubila sam se u momka najbolje prijateljice. Nisam željela, jednostavno se desilo. Previše sam vremena porvodila s njima, u početku je to bilo super zezanje, druženje, ali shvatila sam da je s moje strane preraslo u nešto više. Od tada izbjegavam da izlazim s njima, iako me stalno zovu da pijemo kafu, idemo na izlet… Ne mogu ih izbjegavati dovijeka, a bojim se da se ne izdam i ne ugrozim svoje prijateljstvo. Šta da radim?

Vi prolazite kroz jednu specifičnu fazu praćenu burnim psihičkim, emocionalnim i moralnim momentima. I sasvim je dobro što Vas zabrinjava stanje u kojem se sada nalazite. Ovdje pokazujete jednu jaku moralnu, savjesnu karakteristiku, koja će biti od izuzetne važnosti za Vaš kasniji razvoj ličnosti. Kako kažu, zabranjeno voće oduvijek je bilo najslađe i činjenica da samo saznanje da nešto ne smijete, da nije ispravno da nešto učinite uzburka krv i strasti. Ali, ovdje je najbitnije ne kriviti sebe, nego poduzeti korake. Na vrijeme zaustaviti ovakvo razmišljanje je savršena formula za brojne probleme. Ukoliko se radi samo o prolaznoj privlačnosti, najbolje je da osjećanja zadržite za sebe i ne dozvolite da prijateljicin dečko primijeti bilo kakve simpatije dok „oluja” ne prođe. Veoma je važno da na vrijeme preispitate svoja osjećanja. Ukoliko je riječ samo o prolaznim simpatijama i ukoliko ih zadržite za sebe, onda je moguće da sve prođe bezazleno. S druge strane, ukoliko odlučite pridobiti prijateljicinog dečka, gubite prijateljstvo zbog veze koja je začeta na kvarnim temeljima. Ukoliko odaberete prijateljstvo, odabrali ste sigurnost, znajući šta dobivate, dok će Vas druga mogućnost odvesti u nepoznato i neizvjesno. Kakvu god odluku da donesete, važno je da znate šta njome gubite, a šta dobivate. Ukoliko izgubite vrijedno prijateljstvo zbog kratkotrajne strasti, nećete moći oprostiti sebi zbog loše donesenih odluka.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti