Dr. Edin Buljugić, fizijatar

Piše: Redakcija

Imam problem držanja glave naprijed. Nastao je usljed sjedenja za kompjuterom. Veoma mi je neprijatno kad čujem prijatelje kako mi govore da ispravim glavu, vrat ili ramena. Nakon što to učinim, vrat ostaje u sličnom položaju, iskoči Adamova jabučica i nastaje bol. Također, tu su spuštena i izvučena ramena, izvučen stomak. Sve su ovo simptomi držanja glave naprijed (forward head posture). Kako bih mogao najbrže ispraviti držanje?

Vrlo čest poremećaj držanja izazvan čestim i predugim provođenjem vremena pred ekranom. Od simptoma izdvajamo napetost u lokalnoj vratno-ramenoj muskulaturi koja dovodi do mišićnog disbalansa i do vidljive promjene držanja. Nisu mišići regije jedini koji trpe. Lokalni i međupršljenski ligamenti, međupršljenski zglobovi također trpe mehaničko opterećenje. Dugotrajno zadržavanje ove pozicije glave može dovesti i do stvarnih pomjeranja pršljenskih tijela, što kao posljedicu može imati pojavu vrtoglavice, glavobolje, smetnje u sluhu, bol u vratu i ramenima.

Sekundarno i ne tako rijetko dolazi do poremećaja vida kao i vratne cirkulacije koji će se manifestovati različitim glavoboljama, osjećajem vrtoglavice, mučnine i sl.

Ovakav poremećaj drzanja dovodi do napetosti extenzora vrata i slabljenja dubokih flexora vratne kičme. Jedini način izlječenja je ponovno balansiranje lokalne muskulature, zapravo jačanje dubokih flexora vrata. Nakon jačanja duboke stabilizacione muskulature jačaju se i površinski slojevi mišića.
Također, treba razmisliti i o “Atlas relax” metodi.

Pročitajte još