Aida Baručija, školska psihologinja, geštalt psihoterapeutkinja

Piše: Redakcija

Kako je moguće da djetetu od sedam godina tako brzo dosade sve igre, knjige, vršnjaci…? Sve ga zanima kratko, i odmah traži novu zabavu.

Pažnja djeteta u toj dobi traje od 12 do 15 minuta, nakon čega ono ima potrebu za daljom aktivnošću. Ukoliko je njegova pažnja i energija usmjerena na igru, ljude, pisanje zadaće mnogo kraća od 12 do 15 minuta, onda je potrebno ispitati uzroke takvog ponašanja. Ako dijete ne sluša dok mu se obraćate, ne može se koncentrisati, ne može se organizovati, jako brzo sve mu postaje dosadno, ima problem u učenju, ponašanju, ne može slijediti pravila, onda je moguće da je riječ o hiperaktivnosti. Ukoliko simptomi koje dijete pokazuje nisu preplavljujući za njega i vas kao roditelja, onda to vrlo često može da bude sastavni dio odrastanja. Ako simptomi koje dijete pokazuje postaju problem i za dijete i za vas kao roditelja, onda se ne ustručavajte potražiti stručnu pomoć.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti