Bloger Gastroseksualac: Potrebni sastojci za krompire… jesu prijatelji

Piše: Redakcija

Prije nekoliko godina, u zimu dok je snijeg padao, iz kuće smo izašli moj sin, supruga i ja, da se malo poigramo na snijegu. Pored nas je prolazio čovjek koji je poprilično stariji od mene i vukao je dijete na sankama. Kasnije će se ispostaviti da je to njegov sin, ali isto tako to mu je i četvrto dijete. Djeca k’o djeca, naš sin je nasrnuo da se sanka s tim djetetom. Čovjek o kojem pričam mu je ponudio da sjedne na sanke, a ja sam se, pomalo od stida, ponudio da bar vučem sanke. Odbio me i počeli smo priču o današnjim druženjima. Čovjek kojem ne znam imena i kojeg nisam nikada više vidio (nisam ni siguran da bih ga prepoznao), rekao mi je jednu veliku istinu, a to je da su se ljudi zaboravili družiti.

Odnosno, da smo svi postali nekakva “klasa” u svojim glavama i više kod prijatelja na sijelo i kafu i ne možemo banuti, nego se moramo najaviti i u cekerima donijeti „stoju”. Zaboravili smo druženja uz običnu kafu, zaboravili smo druženja uz ono što ima u kući, zaboravili smo mnogo šta, ali zato super lajkamo tuđe statuse na FB-u ili pametujemo po raznim forumima ili blogovima, kao i ja sam.

Evo jednog… ne recepta, nego možda moje želje da se vratimo na početak, kada nije bilo ni računara, ni interneta ni Facebooka.

Danas, kada se svi busamo kako smo jeli talijansku, francusku, tajlandsku ili ko zna čiju kuhinju, našu smo zaboravili i nekako kao da je stidimo. Na polama od krompira smo svi odrasli, zar ne?

Pole od krompira:

Potrebni sastojci: Treba nam više komada krompira, zavisno od broja ukućana i gostiju, pavlaka, mladi sir ili domaći kajmak, treba nam prijatelj kojeg nismo dugo vidjeli.

Operite krompir, ako je mladi – samo ga izribajte s (nekorištenom) žicom za pranje suđa. Ako je crveni ili bijeli s debljom korom, ogulite ga. Prerežite krompir na pola i stavite u pleh ili direktno na žicu u rerni. Rernu zagrijte na 220 stepeni, i stavite krompir da se peče.

Dok se krompir peče, kajmak prebacite u neku lijepu posudu, ukoliko nemate kajmaka koji ste kupili kod svojih teta na pijaci, uzmite mladi sir i pomiješajte ga s pavlakom ili kiselim vrhnjem.

U smjesu pavlake i mladog sira dodajte so i biber po želji. Kada su krompiri gotovi, okupite se oko stola, svakome dajte kašičicu i neka svako svoj krompir oplemenjuje s čim želi. Prijateljstva i druženja su opet IN.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti