Bloger Gastroseksualac: Volim imati svog čovjeka na pijaci

Piše: Redakcija

Volim pijacu u ovo doba godine. Jednostavno, prelijepa je sa svim onim bojama. Ustvari… ja volim hodati po pijaci, cjenkati se i slično, volim kada me prepozna čovjek kod kojeg kupujem, pa mi kao dâ nešto malo više ili malo bolje. Onda ja njega zovem “moj čovjek s pijace”.

Najveće mi je iznenađenje kada odem na pijacu sa svojom porodicom, a moja djeca imaju više poznanika na pijaci nego ja. Kako? Pa lijepo. Oni svakog dana hodaju tom pijacom s tetom koja ih čuva, a ja samo vikendom.

Dok nisam upoznao svoju suprugu, “tamanio” sam meso svakog dana. Vodio sam se starom poslovicom: “Nema ručka koje se za drvo ne veže.” Međutim, moja supruga mi je promijenila poglede na svijet u mnogočemu, pa i toj navici. Danas, ako jedan dan jedem meso, naredna dva dana ga izbjegavam. A ovo doba godine je kao stvoreno da ne jedeš meso svakog dana, naročito kad znaš da je pred nama zima i da će meso biti neizbježno.

Meni se ovo sviđa: Musaka od patlidžana i paradajza

Potrebni sastojci: 3 veća patlidžana, 3 veća paradajza, 3 supene kašike tvrdog ribanog sira (realno; parmezan – dvije kesice), šolja prezle ili krušnih mrvica, so, biber, mala kašika majčine dušice, malo peršuna, 200 ml vrhnja za kuhanje i maslinovo ulje.

Patlidžan narežite na kolutove, stavite u cjediljku i dobro posolite. Ostavite da odstoji pola sata. So će izvući gorčinu iz patlidžana. Nakon pola sata isperite hladnom vodom i papirnatim ubrusom osušite. Paradajz narežite na kolutove. Uzmite svoju keramičku posudu, (ma može i tepsija, opet se ja samo hvalim), namažite s malo putera. Slažite patlidžane pa paradajz naizmjenično, ali svaki sloj posolite i pobiberite, te pokapajte maslinovim uljem i pospite krušnim mrvicama.

Zadnji red pospite majčinom dušicom, sjeckanim peršunom i pokapajte malo maslinovog ulja, zalijte vrhnjem za kuhanje i pospite onaj parmezan zajedno s ostatkom krušnih mrvica. U zagrijanu rernu na 220 stepeni pecite otprilike 45 minuta, dok gornji sloj sira i krušnih mrvica ne dobije onu lijepu zlatnu boju. Slatkoća paradajza će vam lijepo ublažiti onu malu gorčinu patlidžana, dok će sir zajedno sa začinskim biljem isprovocirati vaša nepca za još jedan zalogaj.
Važno: Namirinice za ovaj ručak koštale su cijelih 5,5 KM, a najelo se nas petero. Ekstra.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti