Mame, vrijeme je da vježbate s bebama

Piše: Redakcija

Foto: Armin Durgut

Lokacija: LM Fitness centar, Vistafon

Vježbe pripremila: prof. dr. Lejla Šebić

Često žene nakon porođaja pomisle kako je njihovoj vitkoj figuri i vježbanju došao kraj, posebno je to slučaj s onim majkama koje su bile aktivne prije trudnoće i porođaja. No, vježbanju nije došao kraj, naprotiv. Jedina razlika je što više ne vježbate same već vam je partner vaša bebica. Vježbanje s mališanima može biti izuzetno zanimljivo, što potvrđuju brojni klipovi na društvenim mrežama, putem kojih mnoge mame svakodnevno dijele svoja iskustva i vježbe koje provode s djecom. Ovakva vrsta vježbanja je apsolutni hit u svijetu; posebno je jer ima višestruki efekt; vaša beba ima dojam kako se s njom igrate, dok vi uspijevate ostati u formi i skinuti višak kilograma koje ste dobili tokom trudnoće. Kako bismo olakšale novopečenim mamama i otkrile vam najdjelotvornije vježbe koje možete raditi i u svom dnevnom boravku, što je također prednost ovakve vrste fizičke aktivnosti, prošle subote smo se u LM Fitness centru u Sarajevu družili sa šest mama koje svakodnevno rade vježbe sa svojim bebama. Osim aktivnog vježbanja, sve one su se sjajno zabavile sa svojim bebama, ali i međusobno razmijenile iskustva majčinstva. Ovo su njihovi prijedlozi kako vježbati s mališanima.

VJEŽBA 1.

PODIZANJE KUKOVA

Emina Baždarević s desetomjesečnom kćerkom Leinom Početni položaj

Završni položaj

Lezite na leđa, savijte koljena pod 90 stepeni i stavite bebu u sjedećem položaju na stomak, držeći je za ruke. Sporim pokretima podižite kukove i stišćite sjedalne mišiće. Vježba oblikuje sjedalne mišiće.

VJEŽBA 2.

SUMO ČUČANJ

Daliborka Kurtović s desetomjesečnom kćerkom Lunom

Početni položaj

Završni položaj

Zauzmite poziciju sumo čučnja; široko postavljene noge i otvorena stopala. Bebu oslonite na jednu nogu, a zatim laganim podizanjem nagore bebu prenosite i stavite na drugu nogu, pri čemu se ponovo spuštate u poziciju sumo čučnja. Vježba oblikuje mišiće unutarnje strane butine i bočne mišiće stomaka.

VJEŽBA 3.

TITRANJE U ČUČNJU

Lejla Šebić s osamnaestomjesečnom kćerkom Ajlin

Početni položaj

Završni položaj

Mama izvodi čučanj dok bebu drži na velikoj lopti. U položaju čučnja ostati i brojati do 10, dok izvodite kratke pokrete titranja, a bebu ljuljate na lopti gore-dolje. Ista vježba se može raditi bez lopte, držeći bebu u naručju. Vježba jača i oblikuje noge i sjedalne mišiće.

VJEŽBA 4.

ZASUK TRUPOM

Muamera Helić sa osmomjesečnom kćerkom Zariom

Početni položaj

Naredni položaj

Završni položaj

Mama drži bebu u naručju i zarotira trup u desnu stranu, zatim se okrene ravno, napravi čučanj i podigne se, te rotira tijelo u lijevu stranu. Vježba jača noge i poboljšava mobilnost trupa.

VJEŽBA 5.

DOBRO JUTRO

Neira Dizdarević s šesnaestomjesečnim sinom Daninom

Početni položaj

Završni položaj

Stanite uspravno i držite bebu u zagrljaju. Lagano se nagnite naprijed, tako da leđa ostanu potpuno ravna i paralelna s podom, koljena mogu biti ispružena ili blago savijena, ovisno o tome koliko ste fleksibilni. Vježba jača leđne mišiće.

VJEŽBA 6.

RUSKI ZAOKRET

Početni položaj

Završni položaj

Sjedeći na podu, držite bebu u rukama i prenosite je s jedne strane na drugu, izvodeći zaokret tijelom. Noge mogu biti oslonjene na podlogu ili teža varijanta podignute u zrak kao na slici. Vježba jača bočne trbušne mišiće.

VJEŽBA 7.

LJULJAČKA

Lezite na leđa, savijte noge pod 90 stepeni. Bebu stavite na svoje potkoljenice, tako da leži na stomaku i gleda u mamu. Laganim pokretima spuštajte noge prema podlozi i ponovo dižite, ljuljajući bebu. Vježba jača trbušne mišiće.

VJEŽBA 8.

KONJIĆ

U stojećem položaju dignite jednu nogu i stavite bebu preko noge, tako da beba ima osjećaj kao da jaše konjića. Mama izvodi kratke i dinamične pokrete nogom gore-dolje. Vježba jača trbušne mišiće.

VJEŽBE ZA MAME U FORMI

Ove vježbe su izuzetno teške i preporučuju se samo kada ste u dobroj formi.

VJEŽBA 9.

VOJNIK

Irma Bahtić sa dvadesetdvomjesečnim sinom Ajmanom

Mama nosi bebu na leđima iza vrata (lakša opcija je da bebu drži niže na leđima kao vojnički ruksak). Spušta se u čučanj i ponovo podiže nagore. Paziti da koljena ne prelaze prste u poziciji čučnja i da je težina na petama. Vježba jača cijelo tijelo.

VJEŽBA 10.

ISKORAK

Položaj bebe je kao u vježbi „Vojnik“, samo što sada izvodite iskorake tako što zagazite jednom nogom naprijed, pazeći da koljeno ne prelazi prste. Vježba jača cijelo tijelo.

VJEŽBA 11.

DASKA

Vježba se može izvoditi na bossu polulopti ili lakša varijanta na ravnoj podlozi. Zauzmite poziciju upora na podlakticama, tako da je tijelo ravno kao daska (plank). Beba je oslonjena na mamina leđa. Vježba jača cijelo tijelo.

VJEŽBA 12.

VESLANJE

Ležeći na leđima, podignite kukove visoko i uhvatite se za spravu ili ogradu. Rukama podižite svoje tijelo, držeći bebu na stomaku. Vježba se može izvoditi uz pomoć trx suspenzijskog trenažera ili u dječijem parku, držeči se za ogradu. Vježba jača mišiće leđa i ruku.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti