Lifestyle

Vrijedi li da čekam svog čarobnog momka dok se ne izludira po splavovima i s drugim curama by dr. Vahida Djedović

Vahida Djedović je bh. psihoterapeut i u svojoj praksi redovno se susreće i savjetuje mnoge Bosance i Hercegovce kako da riješe ljubavne i bračne probleme

PODIJELI PROBLEM S PSIHOTERAPEUTKINJOM VAHIDOM DJEDOVIĆVrijedi li da čekam svog čarobnog momka dok se ne izludira po splavovima i s drugim curama, i jesam li, zaista, ja ona koju će oženiti?

 

Zaljubljena sam u čarobnog momka. Bio je ambiciozan i igrao u prvoj ligi, u jednom fudbalskom klubu. Međutim, sve to mu je bilo naporno, jer je, kaže, izvrstan fudbaler, a trener ga drži na klupi. Napustio je obećavajuću karijeru i posvetio se porodičnom biznisu. Ja sam imala momka koji živi u dijaspori, ali, daleko od očiju, daleko od srca. Bio nam  je sredio ljetovanje na Siciliji, međutim, ne mogu da živim u laži i raskinula sam. Volim Čarobnog i tačka. Jednom sam ga pitala na Instagramu šta misli o meni i šta da očekujem od odnosa koji je vezan za nas dvoje. On mi odgovara da mu je trenutno zanimanje ići na žurke, provode i meta su mu lake cure, a kad se odluči da se smiri, zna se koga će oženiti. Pri tome mi stalno piše šta on očekuje od djevojke, kakva treba da bude, kako da se ponaša, kako bih ja, izgleda, mogla zadovoljiti te kriterije i ponašati se tako. Sada sam u dilemi. On je na moru, a i ja sam na moru, ali daleko od njega. Šta da radim? Vrijedi li da ga čekam dok se ne izludira po splavovima i s lakim curama? I jesam li, zaista, ja ona koju će oženiti?“Ako budeš bila strpljiva i dovoljno dugo bila rezervni igrač, možda i upadneš u igru. Samo treba da čekaš koliko treba i pokupiš svoju zlatnu medalju. Dovoljno je samo da si na klupi. Da sjediš i da si blizu. A opet…, možda i ne upadneš. Sve zavisi od trenera. Vidiš, Čarobni nije htio više da se osjeća zapostavljenim i da, kao dobar igrač, sjedi na rezervnoj klupi, već je uzeo stvar u svoje ruke. Ako ne može u fudbalu biti u igri, naći će sebi mjesto pod Suncem. Pa bio to i porodični biznis. Sada ti igraš utakmicu u kojoj je on trener i trudiš se, radiš sve onako kako trener kaže, ali i dalje si na rezervnoj klupi i sve misliš: „Doći će i mojih pet minuta. A onda će on vidjeti šta je propuštao sve ovo vrijeme.“ Ti toliko i nisi ni zaljubljena, koliko želiš da pokažeš svoju posebnost. Kao zlatna ribica koja ima svu moć, a opet je dozvolila da je upecaju. Jer, kako bismo mi onda znali koliko je ona posebna?

Mnoge djevojke protraće život čekajući svojih pet minuta. To su, uglavnom ljubavnice, djevojke iza kulisa i rezervne djevojke. Sve one imaju jednu zajedničku karakteristiku: misle da su posebne. Tako i ti, misliš da si posebna i treba samo da te pusti u igru. Jer, on, zapravo i ne zna kolika je tvoja posebnost. A ti čekaš i čekaš. Nije važno koliko dugo. Bitno je da si tu, ako zatreba da samo uskočiš.

Ali, zadržimo se na imenu koje si mu dala. Čarobni. Ova riječ u sebi sadrži još dvije: čar i rob. Čar ili magija krije značenje izvedeno preko sinonima: vradžbina, čarolija, čudo, čini, opsjena, obmana, iluzija, zavodljivost, primamljivost…  Mislim da je svako drugo objašnjenje bespotrebno. Rob je zavisan i pokoran drugom čovjeku i nema nikava prava, odnosno u vlasništvu je druge osobe, što je u potpunoj suprotnosti sa posebnom.  Biti posebna znači držati do svoga sopstva, svoga ja, svoga integriteta, a to znači držati do svog dostojanstva, ali i dostojanstva drugih. Sama činjenica koja kaže da si se dovela u poziciju rezervnog igrača, odbacuje svaku mogućnost posebnosti. Svaka osoba koja drži do svog dostojanstva je slobodna da razmišlja svojom glavom i zna da je magija samo privid, a biti rob znači nemati svoga ja. Kažeš da ne možeš da živiš u laži, a lažeš samu sebe. Pristaješ da igraš prema njegovim pravilima, on te dresira kao psa i govori šta očekuje od djevojke, a trenutna okupiranost su mu lake žene, što god to da znači. Lake žene za muškarce lake pameti, možda. Nadam se da  imaš dovoljno mozga da iz ovog teksta uzmeš ono što je za tebe i potražiš svoje mjesto na nekoj drugoj klupi, klupi koja ne služi za rezervne igrače. Klupi, na kojoj ćeš izgraditi svoju osobnost i biti u skladu sa sobom i svojim moralnim vrijednostima. Jer, samo osobe koje drže do sebe, spremne su suočiti se s neprijatnostima i posljedicama, a sve kako bi sačuvale svoj integritet. Svoju posebnost.

 

Pratite nas na društvenim mrežama