Nobelova nagrada za medicinu: Izliječili Cartera od karcinoma

Piše: Redakcija

Dvojica naučnika, James Allison sa teksaškog univerziteta i njegov kolega Tasuku Honjo sa Univerziteta u Kjotou ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za medicinu. Oni su nagradu dobili za otkrića koja su pomogla u liječenju karcinoma. 

Skupština Karolinska instituta iz Švedske objavila je danas da je dvojac naučnika svojim radom u proteklih nekoliko godina i istraživanjima koja su pomogla u liječenju oboljelih od karcinoma širom svijeta, zaslužan za dobijenje nagrade u visini od 1,01 milion dolara. Posebno je interesantno što je jedan od pacijenata koji je bolovao od karcinoma na mozgu uspio da se oporavi od ove opake bolesti. Radi se o bivšem predsjedniku SAD Jimmyju Carteru koje uspio da se izliječi od opake bolesti zahvaljujući lijeku na kome je 2016. godine radio Tasuku Honjo. 

Honjo je izrazio zadovoljstvo jer se lijek na kome je radio posljednjih nekoliko godina pokazao upješnim u liječenju mnogih oboljelih od karcinoma. On je dodao kako će sa svojim kolegama nastaviti sa istraživanjem i poboljšanjem djelotvornosti lijeka kako bi u skorijoj budućnosti bio povećan broj izliječenih u svijetu. 

Pročitajte još