Tajne se otkrivaju: Katie je uz pomoć oca i prijatelja pobjegla od Toma Cruisea kako bi zaštitila kćerku

Piše: Redakcija

O tome da kćerku Suri ne viđa već godinama, javnost odavno zna. No, ni danas, šest godina od razvoda s Katie Holmes, javnost ne zna zašto Tom Cruise scijentologiju, koja silnim naporima svojih osnivača želi da se iz sekte preimenuje u religiu, svoje dijete zapostavlja i stavlja na drugo mjesto.

Podsjećamo, Tom Cruise i Katie Holmes su se rastali 2012., i to zbog njegove opsjednutosti socijentologijom. Glumac nakon razvoda nije vidio kćerku Suri, koja danas ima 12 godina, jer kako kaže nije socijentologinja. Katie ima potpuno skrbništvo nad kćerkom, a iz kuće u kojoj je živjela sa Tomom iselila se preko noći u strahu za sebe i za kćerku Suri. Tom ima pravo viđati kćerku deset dana u mjesecu ali to ne želi, jer kako prenosi „Daily Mail“, djevojčica ne pripada Socijentološkoj crkvi.

Rezultat slika za mimi rogers

Glumac je spomenutoj crkvi odan već godinama, a s njenim programom ga je upoznala bivša supruga Mimi Rogers. Nakon razvoda s Mimi upoznao je Nicole Kidman i s njom ima dvoje usvojene djece. Nakon razvoda 2001., Nicole je dobila starateljstvo nad njihovom djecom, sinom Connorom i kćerkom Isabellom, te ih je odgajala dalje od socijentologije, koja je, zanimljivo, bila okidač i za njen razvod od Toma.

 

Vremenom su se djeca distancirala i od Nicole, i čini se da danas održavaju samo kontakt s Tomom Cruiseom. Uprkos njihovom razvodu, Nicole za bivšeg supruga ima samo riječi hvale, što su mnogi protumačili kao strah od osvete zbog otkrivanja detalja o Crkvi, njenim pripadnicima i vjeri.

Rezultat slika za mimi rogers

Socijentologija je pokret ili skup vjerovanja i učenja koja se temelji na djelima američkog pisca L. Rona Hubbarda, a nju zastupa moćna Socijentološka crkva. Pomenuta crkva svoja učenja brani tako što se poziva na autorska prava i zakone vezane za poslovne tajne. Kritičari ističu kako ona već godinama koristi metode kojima uzima novac svojih, uglavnom prebogatih članova, te vješto pribjegava i nekim komercijalnim pravnim instrumentima protiv pojedinca.

Izvori koji su bolje upućeni u priču Katie Holmes i Toma Cruisea tvrde da je Katie i dalje u strahu od Toma i Socijentološke crkve. Dok su živjeli zajedno, morala se pridržavati brojnih pravila, između ostalog, navodno roditi kćerku u potpunoj tišini. Zbog straha od gubitka skrbništva nad djevojčicom, dečka Jamieja Foxxa skrivala je godinama, a ne viđa se ni s nekim prijateljicama poput Leah Remini koja je bivša pripadnica i oštra kritičarka scijentologije.

Britanski „Daily Mail“ navodi kako je u odnosu Toma i Katie kap prelila čašu onog trenutka kad je glumac želio povesti Suri na krstarenje „Sea Org“ koje su organizirali članovi scijentologije. Poodavno se šuškalo kako ovo krtarenje ne znači puku plovidbu morem, već nekada i okrutne metode kojima se članovi uvode u scijentologiju i okvire njene crkve. Rituali podrazumijevaju cjelodnevni fizički rad, a ukoliko se neko požali fizički se kažnjava, izolira i izlaže ruglu.

Rezultat slika za tom and cate chruse with daughter

Uz pomoć svog oca advokata, i nekoliko prijatelja, Katie, je navodno, pobjegla od Toma, te se smjestila u stan u New Yorku kako bi zaštitila kćerku i sebe. Tom nije govorio o razlozima njihovog razvoda, ali jeste jedne prilike priznao kako je socijentologija bila velika barijera u njihovom braku.

 

Pročitajte još