Fatima Alić: Čovjek je čovjeku lijek

Piše: Redakcija

Njega kože

Za njegu kože se trudim odvojiti što više vremena, ali to je, otprilike, uvijek nedovoljno, jer mnogo radim. Na kastinzima sam od jutra do mraka. Trudim se pred spavanje da se posvetim svojoj koži, najvažnije je oprati kožu lica prije spavanja i skinuti šminku prije nego krenete na počinak. Često na lice stavljam i prirodne maske od meda i maslinovog ulja.

Njegu kože ne bih mogla zamisliti bez mlijeka za tijelo i kreme za lice, ali najvažniji su prirodni preparati. S domaćim preparatima za njegu kože ne možete pogriješiti.

Uvijek biram med. Med je najbolji ako želite očistiti pore i ukloniti crvenilo kože. Medom hidratiziram kožu bez iritacije i pilinga. Kao masku ga koristim svakodnevno, stavljam ga na suhu kožu i držim od 10 do 20 minuta, te uklonim vlažnom krpom.

Najbolji su prirodni preparati. A, od ostalih biram “Nivea” kremu i mlijeko.
Izdvojila bih “Nivea” kremu protiv vjetra i hladnoće koja je izvrsna da očuvate kožu u zimskom periodu. Mlijeko za tijelo mi daje najbolju hidrataciju.

Najviše novca trošim definitivno na pudere. Volim da imam skup i kvalitetan puder. Iako volim da se počastim i dobrim ružem. Tu su, svakako, i povremeni tretmani botoksiranja kose, a moj omiljeni ritual, za šta nikad ne žalim, jeste dobra masaža i tretman čišćenja lica. Na taj način pomažem i otklanjam stres, ali i činim kožu ljepšom. Masaža je super za sitni celulit kao i za cirkulaciju.

Nisam mnogo naučila od Kineskinja kada je riječ o njezi. One se baš previše i ne brinu za svoj izgled. Tačna je konstatacija da su vrlo vrijedni i marljivi, tako da nemaju baš previše ni vremena za njegu.

Njega kose

Kada radim, onda o mojoj kosi brine čitav tim ljudi, a kada sam slobodna, volim da održavam kosu čistom i kvalitetnom, jer ona je u mom poslu imperativ. Volim povremeno da botoksiram kosu nakon čega oživi. Dobra frizura i kvalitetna kosa u mom poslu su od iznimnog značaja. Srećom, kosa mi je uvijek bila jača strana. Otkriće mi je “Kerastase Nutritive” maska za kosu, koja baš okrijepi kosu. U svakodnevnoj njezi koristim prirodne preparate.

Nemam neostvarenih želja kada je riječ o frizuri. Dosad sam probala većinu, jedno vrijeme sam bila čak i plava, tako da trenutno sam zadovoljna svojom frizurom. Mnogi stilisti i frizeri mi često udijele kompliment i igraju se na revijama s mojom kosom tako da, manje-više, sve na snimanjima i revijama iskusim. Privatno, uvijek se vratim svojoj prirodnoj i prvobitnoj frizuri.

Koristila sam mnogo šampona, ali sam shvatila da je za njegu najbolje koristiti jedan i ne mijenjati često šampone. To je velika kozmetička greška, tako da sam već neko vrijeme vjerna “Garnier Ultra Doux” šamponu, koji moju kosu čini zdravom i bujnom.

Make UP

U mom neseseru se trenutno nalaze: “Body&Soul” četka za rumenilo, “Catrice All Around” maskara, “Lancome Miracle” parfem, “Nivea” mlijeko za čišćenje lica, te krema “Nivea”.
Šminkanje ne bih mogla zamisliti bez dobre podloge, ali i kvalitetnog pudera. Koristila sam mnogo “L’Oreal” preparate i uvijek sam bila zadovoljna njihovim proizvodima. Lako su dostupni i jeftini.

Proizvod koji me oduševio svojim djelovanjem je “Nivea” regenerator za tijelo, koji se nanosi na mokru kožu odmah nakon tuširanja i ispire toplom vodom.
Zaista je sjajan učinak, nakon čega koža tijela bude mekana i nježna poput pamuka.

Lice čistim mlijekom za čišćenje lica, a često se umivam kamilicom. Nikada nisam prekršila pravilo da odem na spavanje sa šminkom na licu i mislim da je to pravilo prvo i osnovno kod njege i rituala za dobar i prozračan ten.

PARFEMI

Moja top tri parfema su: Roberto Cavalli “Exotica” EDT, Giorgio Armani “SL” edp i Lancome “Miracle” parfem

U KUĆNOJ RADINOSTI

Domaće maske savršene su za čišćenje masne kože. A ja biram masku od kivija. Ogulite kivi i narežite na kockice, stavite dvije kašičice običnog jogurta, jednu kašiku meda i kap esencijalnog ulja od narandže. Sve sastojke dobro izmiksajte, tako da dobijete kremastu smjesu i nanesite je na mokro lice, dobro utrljajte, isperite, te osušite čistim peškirom. Kivi je krcat vitaminom C i djeluje kao prirodni sapun za lice, nježno čisteći masnoće s površine kože.

Zdravlje

Svakodnevno za zdravlje se trudim da pijem dva litra vode. Imala sam nesanice od stresa, ali sam se izborila na način da sam se više kretala u prirodi, navečer bih popila čaj od kamilice. Od dodataka prehrani najviše koristim vitamin C, jer je odličan i službi je ljepote. S PMS-om se nosim uz mnogo čokolade.

VJEŽBA

Od sporta najviše volim odbojku i to naročito ljeti. Imam vrlo zahvalnu genetiku i tijelo, tako da vrlo malo vježbam. Ali, ako primijetim da sam se malo opustila, onda pojačam vožnju na biciklu i rolerima koji su najbolji proljetno-ljetni ispušni ventil, a tu je, svakako, i plivanje idealno za savršenu liniju. Najviše imam energije kada isključim telefon i uživam u samoj sebi uz dobru knjigu. Ujutro imam najmanje energije, jer mnogo radim pa mi nikada nije dovoljno sati sna.

DIJETE

Nisam nikada bila na dijeti, jer nisam imala problema s viškom kilograma. Mogu samo reći da nisam pobornik dijeta, jer sve što izgubite na rigoroznoj dijeti to vam se i vrati. Tako da preporučujem doživotnu dijetu, a to je jesti sve, ali u umjerenim količinama.
Piti mnogo vode i jesti voće i povrće.

MENTALNO ZDRAVLJE

Protiv depresije se borim… okružim se dragim ljudima i smijehom. Tu je i čokolada i u tom periodu se natjeram da idem među ljude, jer čovjek je čovjeku lijek. Za mentalno zdravlje liježem na vrijeme i ustajem rano. Kamilica je super za smirenje, trudim se da se ne nerviram zbog gluposti i onoga što ne mogu promijeniti, što nije u mojoj moći. Ali, “must have” je dobar i dug san. Kada sam ljuta, izoliram se. Pustim neku omiljenu muziku i plesom izađe sav bijes i negativna energija.

MUZIKOTERAPIJA

Kad sam ljuta, obavezno puštam veselu i energičnu muziku i plešem nakon čega se osjetim kao iscijeđena krpa, tačnije, osjetim smiraj. Nemam konkretnu pjesmu koja me opušta, ali to su najčešće miksovi relax piano muzike koji su idealni pred spavanje.
Definitivno me pokreće elektronska muzika, neka to bude David Guetta ft. Snoop Dogg-Sweat.

DUHOVNA HRANA

Dušu hranim pomaganjem ljudima oko sebe, kao i životinjama i, naravno, dobrom knjigom poslije koje ne mislim isto, koja me na neki način uzdrma i promijeni gledišta o životu. Moje svjetonazore je definitivno promijenio “Mali princ”, dugo mi je na prvom mjestu. Trenutno čitam sjajnu knjigu, “Sultanova miljenica”, Jane Johnson.
Toplo je preporučujem. Veoma intrigantna i uzbudljiva knjiga.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti