Charles Aznavour: Govorili su mu da je ružan i nizak, a postao je najveći pjevač svoje epohe

Piše: Redakcija

Legenda francuske šansone i jedan od najvećih pjevača ikada, Charles Aznavour preminuo je prije nekoliko dana u svojoj 94 godini života. Iako su ga mnogi tokom karijere poredili sa čuvenim Sinatrom, Charles je za razliku od američkog pjevača sam pisao svoje pjesme, govoreći otvoreno o muškim emocijama, ljubavi, tugovanju. Pored pjevanja ostaće upamćen kao sjajan glumac. Iza sebe je ostavio preko 60 snimljenih filmova, a često je za sebe govorio da je “više glumac koji pjeva, nego pjevač koji glumi”. Svoje porijeklo vodi iz Armenske porodice, a u Parizu se rodio sasvim slučajno, davne 1924. godine, gdje su njegovi roditelji već dugo čekali vizu za SAD. U Parizu su se i nastanili, otvorivši mali restoran simboličnog imena “Kavkaz”. To je ujedno bila prva bina na kojoj je zajedno sa sestrom mali Charles svakodnevno pjevao i plesao. 

Kada ga je prvi put čula, slavna pjevačica Edith Piaf ga je primila u svoju grupu gdje je redovno nastupao pred njene nastupe. Zajedno sa Edith, Aznavour odlazi u Ameriku, gdje se ostvario kao pjevač i njen menadžer. Sve je podredio nastupu i vježbao je svoj glas svakodnevno.

-Pjevao sam neprestano, dok me ne bi počelo boljeti grlo. Ali se isplatilo. Glas mi se razvio od desetine oktave do gotovo tri oktave- govorio je Aznavour. 

Često je zbog svog izgleda i visine bio ismijavan i omalovažavan, a Edith ga je dugo molila da operiše nos. No, Charles nije mario, ostao je vjeran sebi i svom glasu koji mu je donio veliku slavu. Ni na filmskoj sceni nije zaostajao. Nakon sjajne uloge u filmu “Limeni bubanj” koji je osvojio Oskara, Charles je oduševio ulogom u filmu “Pucajte u pijanistu”. Nastupao je širom svijeta, a jedan je od rijetkih koga su istinski voljele i divile mu se njegove kolege. Svoju karijeru začinio je sa preko 1300 snimljenih pjesama, osvojivši desetine nagrada, a snimao je duete sa Sinatrom, Celin Dion, Stingom, Eltonom Johnom i mogim drugima. 

Svoju domovinu nije nikada zaboravio. Nakon strašnog zemljotresa koji je pogodio Armeniju 1998. godine bio je među glavnim akterima koji su se uključili u humanitarnu misiju kako bi pomogao ljudima iz zemlje odakle vodi porijeklo. 

-Armenija i Armenci u mom su srcu i moja su krv. Nezamislivo je da ne činim ništa dok oni pate- govorio je tada Aznavour. 

Iza sebe je ostavo veliku porodicu. Imao je tri braka iz kojih je dobio šestoro djece. 

https://www.youtube.com/watch?v=UQaoGvyweFo

 

Pročitajte još