Ugodite sebi: Napravite vlastiti Spa u vašoj kupaonici

Piše: Redakcija

Kada razmišljate o vrhunskom spa užitku, sigurno zamišljate sljedeće: namazani ste mirisnim i opijajućim uljima, prethodno izmasirani, a zatim umotani u najmekše pamučne peškire. Zvuči savršeno, zar ne? I jest. Naime, topla voda podiže temperaturu tijela, što dovodi do potpunog opuštanja. Kombinirajući s pokretima koji „tope“ mišiće i mirisima koji „tjeraju“ stres, bit ćete na nebu za minutu. Najbolje od svega? To možete i kod kuće.

KAKO POSTIĆI SPA UGOĐAJ U VLASTITOJ KUPAONICI

Igrajte se temperaturom

Tokom tuširanja na tridesetak sekundi isključite toplu vodu i pustite samo hladnu. To će ubrzati cirkulaciju do maksimuma. Posebno se fokusirajte na energetske tačke: vrat, pazuh i butine.

Omekšajte limunom

Trikove naših mama i baka ne treba zanemariti, to ne čine ni spa centri. Na mokru frotirnu rukavicu iscijedite limun, a zatim time istrljajte kožu – voćna kiselina će biti piling za kožu, a limunova kora će je hidratizirati.

Okružite se aromama koje smanjuju stres

Nakapajte po nekoliko kapi eteričnog ulja u uglove tuš kabine ili kade, a na rub kade stavite posudu s potpurijem ili svježim biljkama. Kako para bude intenzivnija, tako će i mirisi biti jači.

Zauzmite svoje mjesto

Moderni spa centri imaju de lux tuševe s drvenim klupicama, ali kod kuće će vam biti dovoljno da sjednete u kadu i pustite da voda iz tuša pada po vama.

Uši pod vodom

Idealan način da se oslobodite stresa i relaksirate jest da držite uši pod vodom nekoliko minuta. Ispod vode možete čuti otkucaje svog srca i disanje, što će vam dati osjećaj kao da ste meditirali.

Nakon 20-minutne kupke – brzo tuširanje

Prvoklasni savjet spa stručnjaka. S obzirom na to da mrtve ćelije u kupki omekšaju, tuširanje će ih isprati i tako učiniti prirodni, blagi piling.

P.S. U kupki nemojte ležati duže od 20 minuta jer će nakon toga koža dehidrirati.

Višestruko korisna maska

Prije nego što legnete u toplu kupku nanesite na lice tanak sloj maske od gline. Pored kade pripremite posudu s hladnom vodom i frotirnu rukavicu. Para će pomoći da koža što bolje upije masku, a nakon deset minuta uz pomoć frotirne rukavice umočene u vodu skinite je i osvježite kožu.

Unaprijedite fitnes rutinu

Žene koje previše vježbaju često imaju napete mišiće. Kupka s morskom soli idealno je rješenje za ovaj problem. Toplina i so opuštaju svaki mišić tijela.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti