Poznati u raljama sekti: Oni su napustili kult i progovorili o tome

Piše: Redakcija

Sekte su oduvijek bile bliske bogatim i slavnim, a biti dio kulta neki smatraju privilegijom. Mnogi poznati glumci, muzičari kao i članovi njihovih porodica još uvijek su članovi misterioznih religijskih organizacija koji u velikoj mjeri donose odluke o njihovim životima. Jedna od njih dugi niz bila je i bivša supruga Erosa Ramazzottija. Njegova biša supruga Michelle Hunziker postala je član sekte “Ratnici Svjetlosti”. Ona je u jednom intervjuu izjavila kako je zbog čestih poslovnih obaveza svog supruga bila jako usamljena. Tada ju je njena terapeutkinja Klelija svakodnevno uvodila u priču o prošlom životu te je natjerala da misli kako može komunicirati s mrtvima. Ona je izjavila da joj je ova sekta gotovo uništila život. 

-Eros je bio dobar prema meni, ali zbog posla je često bio na putu i ja sam bila sama. Klelija me uvjerila da mogu komunicirati s dušama mrtvih jer sam izabrana, kao i da se moram odvojiti od onih koji me vole jer me žele povrijediti. Godinama nisam zbog toga s majkom pričala, a moja veza s Erosom završila je kad mi je dao ultimatum – on ili sekta. Izabrala sam sektu- rekla je Michelle.

Nakon razvoda od Erosa, Michelle je uspjela konačno napustiti sektu da bi se potom ponovo udala za Tomasa Trussardija sa kojim ima dvije kćerke i trenutno je u sretnom braku. 

O Tomu Cruiseu i njegovoj ulozi u Sajentološkoj crkvi se zna jako mnogo. Iako važi za jednog od uticajnijih članova ovog kulta koji je u nekim država u SAD registrovan kao regularna vjerska zajednica, postoje brojne sumnje o tome šta se krije unutar ove tajanstvene crkve. Javnost je bila šokirana kada je saznala da su njegove bivše supruge Nicol Kidman i Katie Holmes morale potpisati ugovor kojim se zaklinju na “zakon ćutanja”, tačnije, ovim ugovorom one su garantovale da neće govoriti o svojoj ulozi unutar organizacije, a za uzvrat su dobile slobodu, odnosno, mogle su napustiti kult. Poznato je da zbog pravila koja vladaju unutar kulta, članovi ne smiju imati kontakt sa svojom porodicom koja nije dio kulta. 

Joaquin River Phoenix i Rose McGowan dugo su bili članovi organizacije “Božja djeca”. Iako je ova organizacija osnovana 1968. godine u početku bila mislionarska zajednica koja je za cilj imala širenje hrišćanske religije širom svijeta, ubrzo se saznalo da se radi o sekti. Naime, članovi kulta su zlostavljali djecu koja su ujedno bila “mamac” za nove članove. River je preminuo od predoziranja u 23 godini života, a jednom prilikom je izjavio kako su ga članovi kulta zlostavljali kad je bio dječak. 

Rose McGowan rođena je u Firenci, a njen otac bio na čelu podružnice sekte. Oni su odselili iz Italije i napustili sektu jer se otac plašio kako bi Rose mogla postati žrtva zlostavljanja. Sekta je u međuvremenu promijenila ime u “Family International”, a na čelu sekte se nalazi Karen Zerby čij sin je ubio svoju dadilju koja ga je seksualno i emocionalno zlostavljala. On je nakon toga izvršio samoubistvo. 

Glumačka porodica Patricia, Rosanna i David Arquette odrasla je u sklopu kulta “Subud” čiji su suosnivači bili njihovi roditelji. Nakon što se njihov otac odao alkoholu, a uslovi života postali nepodnošljivi, porodica je odlučila da napusti kult i odseli iz Virginiae u Chicago, a potom i u Los Angeles. 

View this post on Instagram

#allisonmack #smallville #gorgeous #stunning #lanalang

A post shared by AllisonMackOfficial (@allisonmackofficial) on

Glumica Allison Mack i Kristin Kreuk poznate po ulogama u hit seriji “Smallville” postale su članice kulta 2005. godine, a javnost je o tome saznala početkom ove godine kad je uhapšen vođa sekte. Glumica Allison Mack bila je zadužena za regrutovanje žena koje su bile seksualne robinje vođe Keitha Raniera. Kultu se prvo priključila Kristin Kreuk, a onda nagovorila i Mack da se pridruži. Nakon hapšenja vođe, Kreuk je izjavila da je napustila sektu 2013. godine i da ne zna ništa o zlostavljanju žena unutar sekte. Allison Mack postala je desna ruka vođe sekte i bila je zadužena za regrutovanje žena koje su postale seksualne robinje vođe kulta. Učestvovala je i u obredu žigosanja, a nakon hapšenja čeka je suđenje te bi mogla dobiti kaznu i do 15 godina zatvora. 

Michelle Pfeiffer uspjela je na vrijeme napustiti sektu “Breatharianism” svativši da je stvar ozbiljana onoga trenutka kada je njen prvi suprug Peter Horton počeo snimati film o sektama. Sekta se zasnivala na vjerovanju da se može živjeti samo od zraka sunca. 

Glumica Glenn Close bila je dio kulta u kojem su bili i njeni roditelji. Oni su bili dio kulta MRA – Moral Re-Armamena čija su se vjerovanja temeljila na apsolutizmu – potpuna iskrenost, potpuna čistoća, nesebičnost i apsolutna ljubav. Ipak, da nije sve tako savršeno, govori podatak da su članovi koji bi prekršili neka od pravila kulta bili fizički kažnjavani. 

-Zapravo, ništa nisi smio napraviti, a ako bi imao bilo kakvu želju koja je bila protivna njihovom učenju, natjerali bi te da se osjećaš krivo- rekla je Close.

Ona je dodala kako joj je život u kultu i disciplina koja je bila rigorozna, pomogla u karijeri jer je naučila praviti se da vjeruje u sve ono što su joj govorili. 

 

Pročitajte još