BIO SAVE KUTAK: Matične ćelije u liječenju hepatitisa

Piše: Redakcija

Zajednička studija istraživača s Univerziteta Granada i Univerziteta Leon dokazala je da se matične ćelije pupčane krvi mogu koristiti za liječenje bolesti jetre, poput hepatitisa. Rezultati studije su objavljeni u časopisu Cell Transplantation.

Dr. Luis G. Fontana, glavni naučnik i voditelj studije, s timom molekularnih biologa je proveo tretman na miševima, metodom direktnog ubrizgavanja matičnih ćelija u hepatičnu venu. Nakon izvjesnog perioda, otkrio je da je došlo do obnavljanja oštećenih ćelija jetre kao i pojačane aktivnosti jetrenih enzima. To je upućivalo da je tretman djelovao te da se bolesni organ oporavlja.

LIJEČENJE JETRE

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u 2012. godini registrirana je 101 oboljela osoba od hepatitisa C, a 118 oboljelih od hepatitisa B. Broj je povećan u odnosu na prethodnu godinu. Inače, bolesti jetre su izuzetno česte i najbolja terapija dosad je bila transplantacija organa. Ona iziskuje puno vremena i dugoročno uzimanje lijekova protiv odbacivanja organa. Postoje i šanse da se takav transplantat ne primi.

Terapija matičnim ćelijama mogla bi se pokazati odličnom alternativom u liječenju hepatitisa, raka jetre i drugih jetrenih oboljenja. Nažalost, u našoj zemlji još ne postoje odgovarajuće klinike koje se bave liječenjem matičnim ćelijama. Naši građani u svojoj zemlji jedino imaju mogućnost pohranjivanja matičnih ćelija svoje djece, u međunarodnim porodičnim bankama koje i kod nas djeluju. No, liječenje je moguće samo u nekoj drugoj državi, u zavisnosti od bolesti.

Naravno, pored tolikog broja banaka matičnih ćelija, koje nude svoje usluge, vrlo je bitno odabrati onu koja se ističe svojim referencama, odnosno brojem upotrijebljenih uzoraka. Upravo ta činjenica govori o kvalitetu i posvećenosti banke da pruži svojim klijentima sigurnost i uvjerenje da su njihovi uzorci pohranjeni prema najvišim standardima kvalitete te da se mogu upotrijebiti bez dodatnih komplikacija.

NJEMAČKI NIVO

Matične ćelije je veoma važno sačuvati, ali je mnogo bitnije da ih možete upotrijebiti onda kada one stvarno zatrebaju. Da bi uzorak iz porodične banke mogao nesmetano biti upotrijebljen, potrebno je da banke budu akreditirane te da posjeduju dozvole za primjenu matičnih ćelija.

Ovisno o kojoj zemlji se radi, oblast primjene matičnih ćelija je drugačije regulirana. Njemačka, kao zemlja s najrigoroznijim propisima, striktno je regulirala uslove primjene matičnih ćelija u terapijske svrhe. Ona je dostigla najviši nivo kada je riječ o tretmanima s matičnim ćelijama.

Paul Ehrlich institut je državni organ Njemačke koji regulira načine obrade i primjene matičnih ćelija u toj zemlji. On akreditira banke matičnih ćelija, kako bi se uzorci skladišteni u njihovim laboratorijama nesmetano mogli upotrebljavati. Nepostojanje dozvole ovog instituta, može ograničiti banke za upotrebu matičnih ćelija u Njemačkoj.

VAŽNE DOZVOLE

Nekolicina banaka koje posluju na našem tržištu ne posjeduje dozvole za svoje laboratorije od spomenutog instituta. Time se dovodi u pitanje upotrebljivost uzoraka u klinikama u Njemačkoj.

Veoma je važno da budući roditelji, kada se odlučuju na pohranjivanje matičnih ćelija svoga djeteta, provjere da li banka posjeduje Paul Ehrlich dozvolu za autolognu i alogenu upotrebu. To je dozvola za sopstvenu primjenu matičnih ćelija i primjenu u krugu užih srodnika.

Broj upotrijebljenih uzoraka iz banke matičnih ćelija, također govori o kvaliteti i standardima pohranjenih uzoraka te dozvolama za upotrebu koje banke matičnih ćelija posjeduju. Stoga najveći rejting imaju one banke koje imaju najveći broj uzoraka koji su dosad praktično korišteni u liječenju.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti