Uprkos obavezama i nedostatku vremena: Svako dijete mora imati podršku roditelja

Piše: Redakcija

Svakodnevni život u današnje vrijeme od odraslih osoba zahtjeva mnogo vremena. Dnevne obaveze, posao, kućanski i dodatni poslovi, društveni život često dovode do situacije da roditelji počnu zanemarivati svoju djecu.

Ipak, koliko god obaveza imao, to roditelju ne daju za pravo da njegovo dijete trpi. Da bi bili prisutni u njihovom životu, nije potrebno mnogo. Svako dijete mora znati da ima podršku u roditelju i da je uz njega uvijek siguran.

Potrebno je da bude tu kada ga dijete zatreba. Bez obzira na nedostatak vremena, potrebno je graditi bolji i otvoreniji odnos unutar porodice.  Potrebno je da majka ili otac budu pažljiviji i više fokusirani na trenutke koji se proživljavaju zajedno, jer tad djeca uče kako da postupaju prema sebi, ali i drugima.

Kada je u pitanju, pažnja, to ipak znači mnogo više od prisutnosti. I kada roditelj ne može odlučivati koliko će vremena provesti, bitno je da odluči kako će provesti ono vrijeme koje ima sa svojom djecom.

Da bi zaista bili prisutni u životu djeteta, a imate mnogo obaveza, uvijek se možete fokusirati na „jedan po jedan“ zadatak. Odnosno, nemojte obavljati nekoliko aktivnosti u isto vrijeme, radije se posvetite samo jednoj. Svakako se isključite s mreže. Nekada moderni uređaji oduzimaju više vremena nego što treba. To vrijeme provedite zajedno u razgovoru, šali ili igri s djecom. Također, potrebano je i da prepoznajete ritam vaše porodice i djeteta te da mu se prilagodite.

 

 

Pročitajte još