Ovaj slatki recept od mrkve morate probati

Piše: Redakcija

 

Brojne su dobrobiti mrke. Obnavlja oštećene stanice, održava kožu zdravom, čuva vid, regulira krvni pritisak i još mnogo toga. Upakovana je u kolače, čorbe i kaše, ali je i super ukusna kao prilog. Mrkva obiluje alfa-karotenom, djeluje kao antioksidant, a zbog vitamina A i C u obliku beta-karotena poznatog po stimulaciji proizvodnje bijelih krvnih zrnaca, pomaže organizmu u borbi protiv kancerogenih stanica. Zato smo odlučili da vas ovaj vikend počastimo ukusnim receptima od mrkve.

Torta od mrkve s kremom od sira

Sastojci za biskvit:

3 jaja

215 g brašna

250 g naribane mrkve

235 g smeđeg šećera

120 g mljevenih oraha

1 kašikice cimeta

2 kašikice praška za pecivo

(10g) ½ kašikice soli

210 g ulja

 

Sastojci za kremu:

375 g krem sira

220 g mascarponea

290 g bijele čokolade

40 g šećera u prahu

korica jedne narandže

 

Postupak pripreme:

Zagrijte šporet na 165°C, zatim premažite puterom i obložite papirom za pečenje tri okrugla kalupa promjera 15 cm ili 2 od 20 cm.

U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo, cimet i so, dodajte mljevene orahe i sve skupa promiješajte. U drugu zdjelu sitno naribajte oguljenu mrkvu.

Jaja i šećer izmiksajte dok se smjesa ne udvostruči i ne postane pjenasta pa onda dodajte ulje i sve dobro izmješajte. Zatim dodajte suhe sastojke i izmiksajte tek toliko da se sjedini, na kraju umiješajte i naribanu mrkvu.

Ravnomjerno rasporedite u tri kalupa i pecite 25-28 min. Najbolje je da provjerite nakon 20 minuta da li je pečeno, jer uvijek vam je lako po potrebi produžiti pečenje. Biskvit je gotov kad, nako što u njega ubodete čačkalicu, a ona izađe suha ili s par vlažnih mrvica. Biskvite ohladite desetak minuta u kalupu, a onda ih okrenite i položite na rešetku da se ohlade do kraja.

Bijelu čokoladu rastopite na pari pa pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Izmiksajte zajedno krem sir, mascarpone i koricu narandže. Dodajte šećer u prahu koji ste prije toga prosijali, te na kraju dodajte i ohlađenu rastopljenu bijelu čokoladu.

Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled. Slažite na tanjir za serviranje, a prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit zalijepi i ne leti po tanjiru. Premažite kremom, pa stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Posljednji biskvit stavite naopako tako da vrh torte bude u potpunosti ravan. Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem kreme i stavite u hladnjak na 20-30 minuta. Nakon hlađenja nanesite konačan sloj kreme i ukrasite po želji.

Rezultat slika za Domaći pekmez od mrkve

 

Domaći pekmez od mrkve

Sastojci:

1 kg mrkve

2 limuna

750 g šećera

Priprema:

Mrkvu operite i ogulite te narežite na kolutiće. Nakon što skuhate mrkvu procijedite je i ispasirajte, potom je stavite u lonac za kuhanje i dodajte 750 g šećera, sok od dva limuna i koricu od jednog limuna.  Kuhajte sve zajedno 25-30 minuta, dok se šećer ne otopi i ne dobijete gustu smjesu.  Vreli pekmez istresite u tegle koje ste prethodno ugrijali u toploj vodi ili šporetu. Poslužite pekmez uz prepečeni tost.

 

Rezultat slika za kolač od mrkve i jabuka

Kolač od mrkve i jabuke s cimetom

Sastojci za biskvit:

4 cijela jaja

200 g šećera

150 ml ulja

250 g brašna

1 prašak za pecivo

1 (jako) velika mrkva

3 manje jabuke

1 kašikica cimeta

pola naribane korice limuna

Glazura:

200 g čokolade za kuhanje

50 g margarina

2 kašike ulja

Priprema:

U jednoj većoj posudi izmiksate jaja, šećer i ulje, dodate brašno i prašak za pecivo, pa pomiješajte prethodno oguljene i naribane jabuke i mrkvu. Ubacite cimet i naribanu limunovu koricu i sve dobro izmiješajte. U kalup stavite papir za pečenje, zatim izlijte i poravnajte smjesu. Pecite na 180 stepeni oko 45 minuta. Kada je kolač gotov, na pari istopite čokoladu, margarin i ulje i prelijete kolač. Ukoliko volite možete ga ukrasiti orasima.

Pročitajte još