Pogledajte kako izgleda jedan party u Palestini

Piše: Redakcija

Za vrijeme putovanja u Palestinu za prvi svoj party na tom politički trusnom području, ekipa Boiler Rooma razgovarala je s lokalnim učesnicima elektronske scene, a izjave i iskustva arapskih DJ-eva, repera i producenata objavljen je u novi 25-minutni dokumentarac Palestine Underground.

Naime, grad Ramallah, de facto glavni grad Zapadne obale, primarno je mjesto radnje filma koji se otvara scenama u noćnom klubu Anna Loulou, jednom od rijetkih mjesta u kojima se odvija išta približno normalnome noćnom životu zemalja koje za razliku od Palestine žive u miru, i mjesta u koje su dobrodošli svi osim izraelskih vojnika.

 

Među govornicima se nalaze Jazar Crew, hip hop grupa čiji se prvi nastup sasvim slučajno odvio u noći početka egipatskoga Arapskog proljeća, kao i DJ-ica Sama, prva žena koja je Palestinu upoznala sa zvukovima techna iz Detroita ili Berlina.

U ovom dokumentarcu, svi redom naglašavaju kako je muzika jedan od vidova terapije za palestinsku krizu identiteta, prihvatljiv način pacificiranog buntovništva protiv režima koji se sistemski trudi izbrisati cijelu jednu historiju i kulturu.

Palestine Underground je objavljen 30. oktobra tekuće godine, a više informacija potražite na službenim stranicama Boiler Rooma.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti