Ovo su četiri najčešće navike koje uništavaju vezu

Piše: Redakcija

Često se dešava da nakon određenog perioda provedenog u vezi, dođe do zasićenja, a ljubav nestane. Razlog zbog kojeg se partneri udaljavaju, najčešće se ogleda u četiri navike koje su izazvane određenim ponašanjem. John Gotman, stručnjak za veze tvrdi kako su kritikovanje, odbran, isključivanje i prezir najčešće reakcije izazvane određenim neslaganjem u vezi sa partnerom, koje uzrokuju raskid.

Kada je u pitanju kritika, on smatra kako je normalno da imate neke zamjerke ili da ponekad kritikujete partnera. Najčeše problem nastaje kada te zamjerke vašeg partnera doživljavate partnerovim karakternim osobinama. Kako bi izbjegli ovakvu situaciju, Gotham smatra da je najbolje da krenete od sebe, fokusirate se na sopstvene potrebe, umjesto na partnerovu ličnost i njegovu nebrigu za vaša osjećanja.

Kada je riječ o odbrani, on smatra da su žene te koje napadaju dok se u tim situacija muškarci najčešće brane. Ono što se ponavlja u mnogim vezama je princip kontranapada, koji je najčešće kontraproduktivan, jer izaziva ljutnju koja samo može pogoršati ionako napetu situaciju. Drugi princip kod odbrane je “durenje” koje situaciju može izokrenuti iz temelja. U početku ste vi ti koji se ljutite, da bi na kraju svađe vi bili taj koji tješi partnera iako je u početku bilo obrnuto.

Za razliku od prethodnog primjera, Gotman smatra da su muškarci skloniji isključivosti. U skoro 90 odsto slučajeva, muškarac je taj koji se isključuje i odbija da priča o uzroku problema u vezi. Takvim stavom, muškarac svojoj partnerki šalje poruku da ga nije briga kroz šta ona prolaze. Ovakvu situaciju Gotman objašnjava na način da osoba koja je preplavljena osjećanjima često se uspaniči jer ne zna kako drugačije da odgovori na situaciju.

Najgora navika koja pokazuje da se vezi bliži kraj i da joj nema spasa, jeste prezir. Ovo osjećanje definiše se kao mišljenje da ste bolji od partnera. Smatra se činom nepoštovanja, uzrokovano dužim negativnim mišljenjem o vašem partneru. Pod prezir se mogu svrstati sarkazam, cinizam i ismijavanju, a Gotman dodaje da ukoliko ste svjesni da prema partneru osjećate nešto od ovoga, najbolje je da prekinete vezu jer bi u suprotnom nastavili da mučite i sebe i svog partnera.

Gotman na kraju zaključuje da bi prema svom partneru trebali biti ljubazni i iskreni, a ukoliko smatrate da je grozan ili ga mrzite, ne bi trebali biti s njim. Neke stvari je ipak lakše reći nego uraditi, ali ako ste svjesni neke od ovih stvari bilo bi najbolje da se sami unaprijedite i učinite svoj odnos sa partnerom iskrenim i boljim.

Pročitajte još