Životna priča Nadije Murad: Djevojka koja je sa 25 godina dobila Nobelovu nagradu za mir

Piše: Redakcija

Jezidska aktivistica Nadia Murad iz Iraka osvojila je ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir. Osim nje ovu nagradu dobio je i kongoanski doktor Denisa Mukwege a norveški odbor za dodjelu Nobela istaknuo je njihovu borbu protiv seksualnog nasilja “kao oružja rata i u oružanim sukobima”.

Ujedinila ih je borba za pravdom, uprkos različitim pozdainama. Oni su povezani međusobno, ali i sa osobama koje su žrtve zlostavljanja, istaknula je Berit Reiss-Andersen, članica  Odbora.

https://www.instagram.com/p/BrQUgzKlXij/

Nadia je rođena 1993.godine i preživjela je seksualno ropstvo Islamske države. Militansti IS-a mučili su je i silovali, a kasnije je postala lice kampanje za oslobađanje jezida. Zarobljena je 2014.godine kada je napadnuto njeno selo na sjeveru Iraka, blizu granice sa Sirijom. Ubili su one koji su odbili primiti islam, među njima i njenu braću i majku. Ona je tri mjeseca je bila seksualna robinja, kupljena je i prodana nekoliko puta, a tokom zarobljeništa bila je podvgrnuta seksualnom i tjelesnom zlostavljanju.

https://www.instagram.com/p/BrUrNTzA0XO/

Muškarac s kojim je boravila u Mosulu, a koji je živio sam, rekao da će je prodati nekome drugom. Ipak, kada je ostavio nezaključanu kuću, Nadia je uspjela pobjeći. Naletjela je na muslimansku porodicu čiji su joj članovi rekli da nemaju veze s Islamskom državom i pomogli su joj u bijegu. Nakon bijega iz zatočeništva u novembru 2014. godine postala je jezidska aktivistkinja kako bi pomogla u zaustavljanju trgovine ljudima i pozvala svijet da zauzme oštar stav kada je u pitanju silovanje kao oružje rata.

Nadia je prva je Iračanka koja je osvojila Nobelovu nagradu za mir.

 

 

Pročitajte još