Zbog čega pucaju veze?

Piše: Redakcija

Ukoliko primjetite da vaša veza polako blijedi i osjećate da više niste srećni, morate priznati da “reći zbogom” drugom osobom nije tako lako. Okončanje nesrećne veze može izgledati nerazumljivo, ali se događa vrlo često. Nekoliko psihologa sa univerziteta u SAD odlučili su da istraže problem američkih parova i samaca. Nemogućnost okončanja odnosa ne proizilazi iz straha od usamljenosti, više od činjenice da smo u suštini samci po prirodi.

-Mi jednostavno ne želimo da povrijedimo naše partnere i zaista brinemo o potrebama druge osobe. Međutim, postojale su neke sumnje oko jasnog čitanja signala, činjenica da smatramo da je osoba zavisna od nas je vrlo relativna i nije uvijek u skladu sa stvarnim stanjem stvari. Provodimo previše vremena analizirajući koliko će joj rastanak biti bolan. Čini nam se da je rastanak priznanje neuspjeha i mi jednostavno stvaramo začarani krug- rekla je Samantha Joel sa univerziteta američke države Utah.

Ona dodaje kako je glavni razlog taj što konstantno zamišljamo da ne možemo napustiti određenu osobu jer ona zavisi od nas i ne može se bez te veze. Istraživanje su pokazala da što više druga polovina izgleda zavisnije od nas, to se više kajemo prije nego što prekinemo odnos. često se dešava da ostajemo u vezi jer nam je stalo do potreba druge osobe.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti