Da li vas je nekada boljela kosa? Postoji razlog zašto se to dešava

Piše: Redakcija

Sigurno ste nekada čuli izraz da nekoga “boli me kosa”. Iako zvuči pomalo čudno, ovakva situacija je jako česta. Iako za razliku od mišića i kostiju kosa ima drugačiju strukturu, ovakav bol može biti vrlo neprijatan. Sve počinje od tjemena, a zatim se širi kosom. Krivica je podjednaka, tačnije u 50 posto slučajeva krivi smo sami, dok ostalih 50 odsto, krivica ide na račun vašeg tijela. Zapravo, prirodno masno tjeme ili neredovno pranje može da dovede do nakupljanja masnoća na tjemenu, što dalje uzrokuje upale i svrab, pa čak i bol.

Još ako se počešete, podstičete ispuštanje hemikalije zbog koje će se upaliti cijelo tjeme. Prosto rečeno, više krvi naći će se u tom dijelu glave pa dolazi do pulsirajućeg bola. Do bola može doći i nakon pranja, a za to su krivi proizvodi za kosu koje koristimo, jer se ulja i prljavština skupljaju i zahvaljujući hemikalijama iz tih proizvoda. Da biste spriječili ovaj bol, kosu perite redovno i koristite što manje proizvoda za kosu koji je “guše”. Kada ste u prilici, izbjegavajte zategnute frizure i koristite šampone koji razgrađuju masnoće.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti