Ukrajina odustala od Evrovizije zbog Rusije

Piše: Redakcija

Ukrajinska državna televizija objavila je da ta država neće učestvovati na ovogodišnjoj Euroviziji nakon što je pobjednica odbila zahtjev da ne nastupa u Rusiji. Televizija je od pobjednice državnog takmičenja Hane Korsun, poznatije pod umjetničkim imenom Maruv, tražila da potpiše ugovor da neće nastupati u Rusiji, ali ona je to odbila.

Nastup je odbilo još troje takmičara koji su završili iza nje – Freedom Jazz Girls Band, Kazka Band i Brunettes Shoot Blondes.

– Bila bi nam čast da predstavljamo Ukrajinu. Ali, ne želimo da pobjedimo po svaku cijenu. Naša misija je da ujedinimo ljude u muzici, a ne da unosimo razdor – napisala je grupa Kazka na svom Instagram profilu.

BBC piše da je ukrajinska pjesma bila jedna od favorita za pobjedu ove godine, i da bi njen izostanak mogao da pobjedu donese samoj Rusiji, čija pjesma takođe dobro stoji u prognozama.

Odnos Rusije i Ukrajine pogoršan je zbog sukoba u istočnoj Ukrajini u kojima je dosad prema procenama Ujedinjenih nacija poginulo 13.000 ljudi.

Eurovizija se održava u maju u Izraelu, zemlji iz koje dolazi prošlogodišnja pobjednica.

 

Pročitajte još