Kako prepoznati kraj veze i kada je vrijedi pokušati spasiti?

Piše: Redakcija

Foto: Unsplash

Usamljeni možete biti i ako ste okruženi velikom porodicom ili prijateljima, a ako između vas nema bliskosti. Upravo zbog togam ljudi žude za vezom i ulaze u njih. Međutim, prisustvo partnera ne stvara imunitet protiv usamljenosti. Partneri se mogu povući u sebe i onemogućiti emocionalno povezivanje.

Kad nema ljubavi nastupa usamljenost

Kada u vezi nema obostrane ljubavi ili kada je neko zauzet drugim obavezama, doći će do usamljenosti jednog partnera. Ako je ljubavi nestalo ili je nikad nije bilo, najbolji je odgovor na usamljenost prekid veze. Ali, što ako želite da veza preživi? I vaš partner želi to isto, samo što to ne zna reći? Možda će biti dovoljno da unesete u odnos nekoliko prilagodbi i veza će funkcionirati. Prvo provjerite shvata li vaš partner da ste usamljeni u vezi. Moguće je da se tako osjećate jer se on ohladio pa vas želi hladnoćom navesti da povučete odlučujući potez i stavite tačku na vaš odnos. Ali, što ako vas voli i nije svjestan da ste nesretni? Umjesto da zadržavate gorčinu u sebi, povjerite mu se. Možda će se iznenaditi kad sazna kako stoje stvari pa će se potruditi poboljšati komunikaciju i pružiti vam toplinu.

Pokažite inicijativu

Muškarci su manje voljni otkrivati svoje teškoće pa mu dajte vremena da vam u nekoliko navrata ispriča zašto se udaljio i ne očekujte da će priznati krivicu, ali to nije presudno. Ako promjene koje očekujete ne nastupe odmah, povremeno mu napomenite da biste se trebali više i kvalitetnije družiti, ali nastojte izbjeći prigovaranje ili vidljivo očajavanje. Umjesto da mu prigovarate i namećete osjećaj krivice, pokažite inicijativu i predložite mu izlazak, večeru, gledanje filma udvoje ili nešto još prisnije.

photo of woman wearing white tank top

Foto: Unsplash

Potražite savjet stručnjaka

Ovo je slučaj u kojemu bi vam bračni savjetnik mogao pomoći. Isplatilo bi ti se posjetiti ga pa i sama jer će vam  dobar terapeut pomoći da sagledate situaciju iz raznih uglova i pronađete rješenje. Razmotrite i mogućnost da je problem u vama.

(L.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti