Bez dlake na… tijelu

Piše: Redakcija

Brijač

Plus – Higijenski je, praktičan, brz i ekonomičan, pa se koristi za depilaciju nogu, prepona, ruku i pazuha.
Minus – Za manje od 48 sati počinju rasti nove, još tvrđe i tamnije dlačice (jer nisu stigle posvijetliti na suncu).
Kako – Odaberite brijač posebno namijenjen ženskom tijelu. Toplom vodom operite područje koje želite depilirati i nanesite kremu ili pjenu za brijanje. Nakon postupka namažite to područje s dovoljno hidratantne kreme ili losiona.

Kreme za depilaciju

Plus – Napravljene su na bazi derivata sumpora i uništavaju dlaku, ne djelujući na korijen. Namijenjene su depilaciji ruku, nogu, trbuha, pazuha i lica. Današnje kreme za depilaciju s dodacima za vlaženje i smirenje kože rijetko će iritirati depilirani dio. Dovoljno je slijediti uputstva za upotrebu.
Minus – Rezultati depilacije traju od jedne do dvije sedmice.
Osjetljiva koža teško podnosi kreme za depilaciju. Nakon depilacije dugo i temeljito ispirite depilirano mjesto, a zatim nanesite obilan sloj hidratantne kreme.

Električni epilator

Plus – Znatno su napredovali od vremena prve pojave pa su epilatori nove generacije prilagodljivih brzina koje omogućavaju odstranjivanje čvršće i tanje, dulje i kraće dlake. Odstranjuju i korijen dlake, pa nove dlačice nisu tako oštre kao poslije brijanja.
Minus – Neposredno nakon depilacije koža je puna crvenih tačkica i nije za pokazivanje. Osim toga, električni epilatori dovode do urastanja dlake pod kožu.
Kako – Da biste odstranili urasle dlake, masirajte se svakodnevno pod tušem tvrdom rukavicom od strune ili svakoga dana (osim dana prije i poslije depilacije) nanosite na kožu kremu ili losion koji otvara pore, kako se one ne bi zatvarale nad dlakom.

Topli vosak

Plus – Kada je riječ o trajnosti rezultata depilacije, vosak je među dosad spomenutim sredstvima na prvom mjestu. Obično nove dlake izrastu tek nakon mjesec, a poslije depilacije voskom koža ostaje glatka, jer se odstranjuje gornji sloj mrtvih stanica.
Minus – To je bolan način depilacije i nije za osobe kojima lako pucaju kapilari. Voskom možete i opeći ili nadražiti kožu. Primjenjuje se kada dlaka naraste do određene veličine, pa neko vrijeme morate hodati i neuredni.

Primjena voska kod kuće – Dobro operite noge da odstranite kremu i masnoću, a na kraju ih pospite bebi puderom. Zagrijte vosak do gustoće meda. Nanesite ga na dlake. Kada vosak postane poput karamele, ali ne sasvim tvrd, povucite traku naglim pokretom u smjeru suprotnom od rasta dlaka, pridržavajući kožu drugom rukom.

Elektroliza

Plus – To je jedina trajna tehnika depilacije. Pomoću vrlo tanke igle strujom se prodire do korijena dlake i onemogućuje njegovo hranjenje.

Minus – Postupak nije bolan ako ga izvodi stručnjak, no svakako je vrlo težak. Skup je i zahtijeva mnogo vremena i upornosti, jer treba više puta djelovati na istu dlaku. Definitivna depilacija nogu tako može zahtijevati i dvije godine.

Kako napraviti šećernu pastu za depilaciju?

Sastojci za pripremu šećerne paste su:

– tri kašike soka od limuna (svježeg)
– tri kašike vode
– osam kašika šećera

Sve sastojke dobro izmiješajte i stavite u dublju posudu, pa ostavite da se kuha na visokoj temperaturi od četiri do pet minuta. Kada prokuha, uklonite s vatre i sipajte u dublju posudu, najbolje metalnu. Smjesa bi trebalo da izgleda poput karameliziranog šećera za kolače. Pustite da se malo ohladi, ne previše, pa započnite s odvajanjem; dio po dio, razvlačeći smjesu prstima sve dok ne primi strukturu sličnu gumi za žvakanje. Po potrebi dodajte kap vode – ne više.

Uputstvo za depilaciju šećernom pastom

Prije nego što počnete s depilacijom, dobro očistite kožu na mjestima gdje planirate ukloniti dlačice. Najbolje bi bilo na to mjesto posuti malo dječijeg pudera u prahu, kako bi se koža dodatno isušila. Pazite da dužina dlačica ne bude duža od pet mm. Postupak se izvodi tako što se odvojeni dio paste nanese na mjesto s kojeg želimo ukloniti dlačice pritom pazeći da se lijepi suprotno od smjera rasta dlake! Zatim se zalijepljeni komad paste povuče u smjeru rasta i gotovo! Kao što možete primijetiti, postupak je drugačiji nego kod depilacije voskom, gdje se vosak lijepi u smjeru rasta.

Nakon depilacije kožu obavezno isperite vodom i namažite kremom koja odgovara vašem tipu kože. Depilaciju šećernom pastom u početku ponovite 2 – 3 puta nedjeljno, a kasnije pređite na jednom mjesečno, jer će se do tada dlačice znatno prorijediti pa neće biti potrebe za tako čestim uklanjanjem. Upotrijebljenu smjesu nikako nemojte vraćati u posudu za drugi put, jer se ne smije koristiti više puta.

[nggallery id=41]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti