U trci za Zlatnu palmu više od 20 filmova: Jim Jarmusch otvara festival

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BwSGsiEHkwX/

Jedan od najvećih filmskih festivala u svijetu, “Zlatna palma”, ove godine počet će odavanjem pošte legendarnoj rediteljki Agnesi Varda koja je preminula proteklog mjeseca u 90. godini. Festival koji se održava 72. put po redu ove godine bit će jedan od najzanimljivijih, a svoje učešće najavili su neka od najvećih imena iz svijeta filma. U glavnoj konkurenciji ovogodišnjeg festivala, naći će se 20 najboljih koji su već ranije prošli izuzetno strogu kritiku. Meksički reditelj Alejandro González Iñárritu, bit će predsjednik žirija i on će pobjedniku festivala uručiti prestižnu nagradu.

Kako je ranije najavljeno, festival će otvoriti film “The Dead Don’t Die” američkog nezavisnog reditelja Jima Jarmuscha, koji je prije 35 godine dobio Zlatnu palmu za ostvarenje “Čudnije od raja”. Pored Jarmuscha, nafestivalu će biti prikazani film Eltona Johna “Rocketman”.

Kao jedan od gostiju, festivalu će prisustvovati i prošlogodišnji pobjednik, japanski reditelj Hirokazu Koreeda koji se prestižnom titulom okitio za film “Shoplifters”.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti