Palačinke, nikad ih dosta

Piše: Redakcija

Slatke ili slane, u njima uživaju ljudi na svim meridijanima. Osnovni recept je svuda sličan, uz male varijacije. Tu je i par trikova: Da bi bile lagane i mekane dio mlijeka za tijesto zamijenite običnom ili kiselom vodom; pustite tijesto da se malo „odmori“ u frižideru

Palačinke sa sirom, brokulom i šunkom

palacinke2

Sastojci za palačinke: 250 g brašna, 2 jaja, šoljica mlaćenice, pola šoljice kisele vode, pola kašičice soli, pola kašičice praška za pecivo; Za zeleni fil: glavica brokule, 100 g šunke, 200 g mekog sira; Za crveni fil: dvije tikvice, jedan manji patlidžan, dva veća svježa paradajza ili konzerva pelata, so, šećer

Priprema: Od svih sastojaka za smjesu za palačinke mikserom ili u blenderu napravite glatku smjesu. Ostavite je u frižideru da odstoji dok pripremite fil. Skuhajte brokulu pa je prelijte rastopljenim sirom u koji ste nasjeckali šunku. Posolite i pobiberite po želji. Za crveni sos dinstajte kriške tikvica i kockice patlidžana na maslinovom ulju. Kad uvehnu i lagano se zapeku, dodajte i paradajz. Sve dinstajte još 15-ak minuta, začinjeno po želji ljutom paprikom i svježim začinima, poput timijana. Od smjese ispecite nešto deblje palačinke. Napunite ih filovima, pa preklopite i servirajte toplo ili hladno.

Riblje palačinke

palacinke3

Sastojci: 1 šoljica glatkog pšeničnog brašna ili miješano pšenično ili heljdino brašno, 1 šoljica mlijeka ili mlaćenice, 1 jaje, prstohvat soli, 100 g dimljenog lososa ili druge ribe, 1 kiselo vrhnje, 1 vezica svježeg vlasca ili kopra

Priprema: brašno, mlaćenicu, jaje i sok izmiješajte pjenjačom da dobijete ravnomjernu glatku smjesu bez grudica. Pustite neka odstoji u frižideru najmanje pola sata prije pečenja. Ispecite malo deblje palačinke. Dok su tople, tanko ih premažite kiselim vrhnjem, pospite nasjeckanim vlascem i dodajte usitnjenu ribu. Zarolajte i pustite neka se malo ohlade. Ako želite ove palačinke učiniti zanimljivijima, u samu smjesu prije pečenja možete dodati svježe začine, ali i mladi luk ili klice. Ako palačinke želite učiniti izdašnijima, u smjesu možete dodati i pola šoljice svježeg sira.

Slane palačinke s tikvicama

palacinke4

 

Sastojci: 500 g tikvica, 60 g maslaca, 2 jajeta, 50 g rendanog parmezana, biber, 150 ml mlijeka, so, 150 g brašna, veza peršuna, malo muskatnog oraha, biber, paradajz pire

Priprema: Tikvice operite, ogulite i izrendajte ih. Pospite ih i ostavite da stoje najmanje pola sata, da bi pustile vodu. Zatim ih dobro ocijedite. Peršun sitno isjeckajte i podijelite na dva dijela. U iscijeđene tikvice dodajte mlijeko, jaja i istopljeni maslac. Umiješajte brašno, parmezan, polovinu isjeckanog peršuna, dodajte so, muskatni orah i biber. Od smjese ispecite deblje palačinke i poslužite ih s paradajz pireom i pospite preostalim sjeckanim peršunom.

Punjene vrećice

palacinke5

Sastojci za palačinke: 2 jajeta, 150 g brašna, 300 ml mlijeka, malo soli; Za fil: 200 g bijelog pilećeg mesa, patlidžan srednje veličine, 2 kašike pelat paradajza, glavica crnog luka, 2 čehna bijelog luka, veza peršuna, đumbir u prahu, ulje, so, biber, pera mladog luka ili vlašca

Priprema: Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ispecite palačinke. Patlidžan isijecite na kocke, posolite ga i ostavite pola sata da odstoji. Za fil propržite sjeckani crni i bijeli luk. U tavu dodajte bijelo meso isječeno na kockice, pržite još desetak minuta, pa dodajte ocijeđeni patlidžan. Kad omekšaju meso i patlidžan, umiješajte pelat paradajz i sjeckani peršun. Začinite solju, biberom i đumbirom. Na sredinu svake palačinke stavite po kašiku prohlađenog fila, oblikujte vrećice i vežite ih perom mladog luka ili vlascem.

Meksičke palačinke

palacinke6

Sastojci: 500 g mljevenog mesa, 1 konzerva crvenog graha,1 konzerva kukuruza, 1 crni luk, 1 veća crvena paprika, 1 veća zelena paprika, 2 kašičice meksičkog začina,  400 g gaude, 12 palačinki, 250 ml pavlake za kuhanje, sok od paradajza.

Priprema: Ispecite palačinke na uobičajen način. U dubljoj tavi izdinstajte luk sa mesom, posolite i ostavite da voda ispari. Dodajte zelenu i crvenu papriku izrezane na kockice. U smjesu dodajte meksički začin i malo soka od paradajza. Dinstajte dok paprika ne omekša i dok voda ne ispari. Dodajte konzervu crvenog graha i konzervu kukuruza. Ovom smjesom punite palačinke, posipajte sirom i motajte kao sarmice. Slažite u dublju tepsiju jednu do druge. Vrhnje za kuhanje pomiješajte s oko 2 dl soka od paradajza, malo posolite i prelijte po palačinkama. Odozgo pospite rendanim sirom i pecite na 200 stepeni oko 30 minuta.

Crne palačinke

palacinke7

Sastojci za tijesto: 60 g gorke čokolade, 2 kašike maslaca, 3 jaja, 45 g šećera, malo soli, 320 ml mlijeka, pola kesice vanilin šećera, 2 kašike kakaoa, 150 g brašna; Za fil: 200 g bijele čokolade, 250 ml slatke pavlake,50 g šećera u prahu, banana, 2 kivija, nekoliko jagoda ili malina

Priprema: Istopite maslac i čokoladu na pari, stalno miješajući, a kad se čokolada otopi, skinite s vatre. U većem sudu umutite jaja, pa im dodajte šećer i so, mlijeko, vanilin šećer, brašno i kakao. Mutite dok ne dobijete glatku smjesu, bez grudvica. Polako sipajte otopljenu čokoladu uz neprestano miješanje. Masu ostavite da odstoji pola sata u frižideru, a prije pečenja malo na sobnoj temperaturi. Pecite palačinke u podmazanoj i zagrijanoj tavi. Bijelu čokoladu rastopite i sastavite sa umućenom slatkom pavlakom i šećerom u prahu. Nafilujte palačinke, preko rasporedite voće i urolajte.

Palačinke sa špinatom i riccotom

palacinke8

Sastojci: 4 kašike brašna, 1 jaje, 1/2 kašike maslinovog ulja, 1,5 dl mlijeka, 100 g svježeg špinata, 3 kašike pinjola, 2/3 šoljice ricotte, 2 kašike ribanog parmezana, 1 štapić celera, sitno narezan

Priprema: U posudu sipati brašno i napraviti udubinu u sredini u koju se stavi razmućeno jaje. Dobro izmiješati brašno i jaje u jednoličnu smjesu. Dodati ulje i ponovno dobro izmiješati pa postepeno ulijevati mlijeko. Ostaviti da kratko odstoji. Oprani špinat narezati na trakice pa umiješati u smjesu za palačinke. Na manjoj nauljenoj zagrijanoj tavi ispeći palačinke. Na suhoj tavi kratko prepeći pinjole da porumene. U zdjeli pomiješati ricottu i parmezan pa dodati pinjole i celer. Smjesu s ricottom ravnomjerno premazati po palačinkama i zamotati. Punjene palačinke smjestiti u vatrostalnu zdjelu, pokriti folijom i peći 15 min u pećnici na 190 stupnjeva-

Američke palačinke

palacinke9

Sastojci: 200 g mekog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 2 jaja (odvojena), 300 ml mlijeka, 1 kašičica maslaca, 2 kašike meda, malo soli, svježe borovnice, suncokretovo ulje; Za posluživanje: svježe voc?e po želji (borovnice, jagode), javorov sirup, sladoled od vaniije i nasjeckane pistacije za dekoraciju

Priprema: Pomiješajte suhe sastojke, brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo. Jaja odvojite, pa žumanca dobro umutite sa mlijekom, medom i kašičicom putera, dodajte suhe sastojke i sve dobro izmiješajte varjačom. U zasebnoj posudi istucite bjelanca u čvrst snijeg pa ih u nekoliko navrata umiješajte u smjesu brašna i žumanaca. U zagrijanoj većoj tavi izlijte tijesto da u isto vrijeme dobijete dvije- tri palačinke

U non stick tiganju za palačinke zagrejte dve kašike suncokretovog veličine otprilike 7,5-8 cm, po želji dodajte im svježe borovnice. Pecite oko tri minuta na srednje jakoj vatri dok se na površini ne pojave mali mjehuric?i ili do zlatno žute boje, a zatim okrenite palačinke i pecite još 2-3 minute. Palačinke slažite na topao tanjir jednu iznad druge, prekrijte ih kuhinjskim papirom kako bi održale toplotu. Poslužite ih uz javorov sirup, ostatak borovnica ili voc?e po vašoj želji ili uz sladoled od vanile dekorisan sjeckanim pistacijama.

 

 

Pročitajte još