Ljudi koji imaju zdrav odnos su ljubazni i velikodušni jedno prema drugom – pokazali su rezultati velike studije započete još sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Ispostavilo se da je to sve što je potrebno za zdrav odnos. Psiholog John Gottman uključio je u istraživanje tek vjenčane parove koji su odgovarali na pitanja o svojoj vezi, kako su se upoznali, oko čega su se svađali i kada su se najviše smijali.

Dok su odgovarali na pitanja, sniman im je rad mozga, praćeni su im otkucaji srca, cirkulacija krvi i to koliko su se znojili tokom razgovora. Šest godina kasnije, psiholozi su provjerili koliko je bračnih parova i dalje zajedno.

Parovi su podijeljeni u dvije kategorije. U prvoj su bili oni koji su djelovali smireno, ali čiji su parametri tokom odgovaranja na pitanja pokazivali da su pod velikim stresom. Oni su poslije šest godina uglavnom bili rastavljeni ili u jako lošim odnosima.

U drugoj grupi su bili oni koji su bili smireni sve vrijeme, odgovarajući na sva pitanja, pa čak i na ona o stresnim situacijama. No, važno je da su, usprkos priznanju o povremenim svađama i nesuglasicama, sačuvali bliskost i povjerenje jer su partneri emocionalno i fizički povezani na svakom nivou. U drugoj fazi istraživanja, većina parova iz druge grupe i dalje je bila zajedno, a njihov odnos je bio zdrav.

Stručnjaci su došli do zaključka da oni generalno više vode računa o načinu na koji komuniciraju s partnerom, posvećeniji su, ljubazniji, obazriviji i zadržavaju pristojan način ophođenja čak i kad su u svađi.