Dijeta pet faktora: Bez puno muke do željenih rezultata

Piše: Redakcija

 

Dijetu “Pet faktora” je prije više od deset godina osmislio Harley Pasternak, a specifična je zbog toga što je sva u znaku broja pet. Naime, dijeta se sastoji od pet obroka na dan, vježbanja pet dana u sedmici, svaki set vježbi se ponavlja pet puta i traje po pet minuta, svaki obrok mora sadržavati pet različitih sastojaka (proteine, vlakna, ugljikohidrate, zdrave masti i napitak bez šećera), a tokom pet sedmica koliko traje dijeta dobijete i pet dana slobodno tokom kojih možete jesti šta želite. Zanimljivo zar ne? 

Osnovna prednost ove dijete, koju su u svojoj ishrani primjenile i brojne poznate osobe, je u tome što imate redovne obroke, te nećete biti gladni. No, u tome se nalazi i njena nešto lošija strana. Naime, planiranje i priprema zdravih obroka za svaki dan zahtijeva organiziranost i izdvajanje prilične količine vremena. Uz sve to, ukoliko imate spor metabolizam s pet obroka dnevno možete postići kontraefekat. 

U svakom slučaju, prije nego što se odlučite na ovu dijetu, preporučuje se da dobro izanalizirate da li se možete pridržavati svih parametara. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti