Jeste li sigurni da pravilno perete donji veš?

Piše: Redakcija

 

Kada bi vam neko reko da dva dana zaredom nosite isti donji veš sigurno biste se zgrozili, no stručnjaci smatraju da je nepravilno pranje donjeg veša još gore od toga. Naime, doktorica  Lisa Ackerley je za “Huffington Post” objasnila da nepravilno pranje donjeg rublja može dovesti do zadržavanja i prenošenja fekalija na drugu odjeću. 

– Ne stavljajte gaćice s kuhinjskim krpama na pranje na niskim temperaturama jer bi moglo doći do širenja fekalija – rekla je ona. 

No, to nije sve. Naime, stručnjaci dodaju i to da čak ni pranje na 60 stepeni nije uvijek dovoljno za ubijanje svih bakterija. 

– Ne možete se pouzdati u to da će pranje na 60 stepeni ubiti sve bakterije, pogotovo ukoliko ste izabrali pranje koje vremenski traje kraće – objašnjavaju. 

Stručnjaci u skladu s tim savjetuju da grudnjake perete nakon dva ili tri nošenja, a gaćice i štrample nakon jednog. Sve to na odgovarajućim temperaturama. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti