Tajna ljepote u osmoj deceniji: Modnoj dizajnerici na izgledu zavide mnogi

Piše: Redakcija

Poznata srbijanska modna dizajnerica Verica Rakočević se, uprkos tome što ima 71 godinu, može pohvaliti izgledom na kojem bi joj pozavidjele mnogo mlađe žene. Naime, ona na svom Instagram profilu često dijeli fotografije iz mlađih dana, koje najbolje svjedoče o tome da se Verica nije mnogo promijenila u odnosu na period od prije, u nekim slučajevima, čak i 3o godina.

Jutros u sedam casova i pet minuta pre 39godina ovaj plavi nestasko ugledao je svet.Srecan ti rodjendan sine moj❤️💕

Gepostet von Verica Rakocevic Kuzmancevic am Montag, 3. Juli 2017

Nije tajna da je dijelom “podmlađuje” i brak s 35 godina mlađim Veljkom Kuzmančevićem, no, slavna dizajnerica je u jednom od intervjua za naš magazin govorila o tome kako brine o svom tijelu, duhu i zdravlju. 

– Od kada znam za sebe, život sam prihvatala kao najljepši Božiji dar, a lijepe i ružne trenutke kao sastavni dio tog dara. Kad je riječ o beauty navikama, uvijek mi je bio imperativ da imam čistu kosu, zdrave zube i njegovanu kožu. Kako su godine prolazile, bilo je potrebno ulagati više napora, pa i para da bi se, koliko god je to moguće, usporio proces starenja – rekla je ona. 

Često možemo čuti kako stres i slični faktori utječu na način kako ćemo stariti. Kako se borite protiv stresa?

– Vjerovali ili ne, ali mene stres regeneriše. Da nije tako, uz ovaj turbulentni život bih bila ili u ludnici ili na drugoj planeti.

 Jedni se kupaju u mlijeku, drugi mažu kremu za hemoroide ispod očiju… Imate li Vi neke slične, nesvakidašnje, beauty rituale u koje se kunete?

– Moj životni ritual je da svakog jutra pogledam u nebo i zahvalim Bogu na onome što mi je dao. Vodim računa o tome da pijem što više vode, koristim prirodne preparate i redovno vježbam. Soda bikarbona, kojom vršim piling lica i tijela, zauzima počasno mjesto u mom kupatilu.

Postoji izreka koja kaže da kada nam život da limun, od njega trebamo napraviti limunadu. U kojoj mjeri živite po ovom principu?

– Duže od polovine svog života od limuna pravim limunadu, a kada je limun nepodnošljivo kiseo, moram da dodam i malo meda.

 Na koji način danas vodite računa o svom zdravlju?

– Redovno vježbam, trudim se da se relativno zdravo hranim i brižno kontrolišem sve parametre u vezi sa zdravljem. Zatim se trudim i da sve i svakoga s lošom energijom eliminišem iz svog okruženja, te nijedna negativna emocija ne stanuje u mom umu.

 Koliko danas, kada se možete pohvaliti svojim životnim iskustvom, dopuštate da na Vašem licu ijedna bora bude uzrokovana time što su Vas nasekirali muškarac, ukućani ili okolina?

– Ako ste emotivni, iskreni i puni ljubavi za sve oko sebe, uvijek nalazite opravdanje za situacije koje bi vas sekirale. Bore su sastavni dio životnog procesa. To su tragovi koji govore da ste živjeli i zapisi pređenog puta koji po prirodi nije lišen trenutaka tuge i patnje.

 Kažu da je najljepša ona žena koja je voljena. Šta za Vas predstavlja ljubav?

– Ljubav ne vezujem samo za partnerske odnose. Emocija koju dobijam i dajem na svim životnim poljima oblikovala me u samouvjerenu, zadovoljnu i sretnu osobu. Imam privilegiju da živim s muškarcem koji je, bez obzira na veliku razliku u godinama, moja druga polovina. Način na koji razmišljamo o ljubavi kao pokretaču životne energije definiše nas kao sretne ljude.

 Često dopuštamo sebi da se pravimo pametni kada je riječ o tuđim problemima, te o ženama koje imaju loše odnose, bilo koje vrste, govorimo da to mogu riješiti jednostavnom odlukom da te odnose napuste. Jeste li Vi uvijek znale izaći iz lošeg odnosa, suprotstaviti mu se i zaštititi sebe?

– Jesam i mislim da svaka žena to može. Opravdanja koja nalazimo za opstanak u takvim odnosima su samo odlike niske inteligencije ili nedostatak hrabrosti da preuzmemo odgovornost za sopstveni život.

 Ovo vrijeme traži konstantna nadmetanja, od sebe često imamo prevelika očekivanja. Kako žena može da nauči da bude zadovoljna sobom bez obzira na povremene neuspjehe?

– Zvuči kao fraza, ali da nema neuspjeha, uspjeh ne bismo znali da prepoznamo. Budite zadovoljni onim što jeste i što imate, bez stalne težnje da se poredite i da želite ono što drugi imaju, jer to onda stvara frustrirane i nesretne osobe.

 U kojoj fazi svoga života ste se pomirili s prošlošću, oprostili joj i prihvatili sadašnjost sa svim onim što ona nosi?

– Da se ne lažemo, za takav stav su potrebne godine proživljenog iskustva. Ma kako da je mladost lijepa u svom pojavnom obliku, ona se ne može porediti s mirom i spokojem koje donose zrele godine, nakon 40-e. Zvuči nevjerovatno, ali ako vam Bog podari mogućnost da u 60-im i uopšte ozbiljnim godinama energetski i pojavno radite i da živite bez tereta tih godina, to je nemjerljiva prednost u odnosu na mladost. Jedina loša strana je što vam je ostalo manje vremena da uživate tako spokojni i sretni.

View this post on Instagram

Vreme🍀🍀🍀

A post shared by Verica Rakocevic (@verica.rakocevic) on

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti