Iftarska sofra

Piše: Redakcija

Otvorenih srca i čistih kuća muslimani širom svijeta su dočekali najdražeg gosta – ramazan. To je mjesec posta, koji podrazumijeva suzdržavanje od jela i pića, seksualnog odnosa, loših riječi i ponašanja i ostalih stvari zabranjenih u islamu. Posti se od zore pa sve do zalaska sunca.

Kad sunce zađe, vrijeme je za prvi obrok, kojim se završava post – iftar. Sehur je onaj obrok koji se jede prije izlaska sunca i nakon kojeg počinje post. I jedan i drugi se brižno pripremaju tokom dana. Na sofri se obično nađu tradicionalna bh. jela: begova čorba, bosanski lonac, kupus ili krompir kalja, pite, tarhana, sarma, japrak, sogan dolma, pilavi… Zasladi se hurmašicama, baklavom, ružicama, sutlijom, tufahijama, kadaifom… Recepte za njih, pretpostavljamo, znate svi. Mi vam donosimo još nekoliko njih, kao prijedlog za jedan iftarski meni.

Perzijska supa od pečene paprike

Sastojci: 4 paprike, 3 kašike putera, 1 glavica sjeckanog luka, 1 krompir, 2-3 čehna bijelog luka, 1/2 chilli paprike bez sjemenki, 1 kašika timijana, 1 kašika paradajz sosa, 2 paradajza (rezan i napola očišćen), 1 l temeljca za supu, 1 kašičica soli, 1 kašika sirćeta balsamico

Priprema: Ugrijte rernu na 250°. Paprike operite, posušite, uklonite im peteljke i sjemenke i pecite na papiru za pečenje, na 190°C, 60-ak minuta. Paprike stavite u vrećicu, kako biste ih lakše ogulili, ogulite i izrežite na trakice. U velikom loncu rastopite puter, malo maslinovog ulja, dodajte luk, krompir, bijeli luk i dinstajte na tihoj vatri. Dodajte začine, paradajz sos, svježi paradajz, paprike i temeljac, samo toliko da pokrije povrće. Kuhajte na tihoj vatri 30-ak minuta, dok se krompir ne skuha. Dodajte sirće, po želji. Koristeći blender ili mikser u štapu, miksajte supu dok ne dobijete glatku masu.

Đuveč od bamije

Sastojci: 800 g teletine bez kosti, 200 g crvenog luka, tri niza bamije, 200 g riže, 300 g svježeg paradajza, 200 g zelene paprike, malo mljevene crvene paprike, 100 ml ulja, so, biber u zrnu

Priprema: Teletinu operite i nasjeckajte na komade. Luk sitno nasjeckajte i na 80 ml vrelog ulja ispržite da dobije zlatnožutu boju. Na to dodajte mljevenu papriku i meso, posolite i dinstajte. Zatim pomalo dolijevajte vodu da meso ostane napola mekano. Rižu ispržite na 20 ml ulja da postane staklasta. Tada složite u zemljani lonac, meso stavite u sredinu, a oko njega rižu. Bamiju prokuhajte u slanoj vodi, kojoj ste dodali malo sirćeta i ocijedite. Zelenu papriku bez sjemena izrežite na šire kolute, a paradajz na kriške, pa oko mesa složite bamiju, na nju zelenu papriku, a onda paradajz. Posolite i dodajte biber u zrnu. Sve to zalijte kipućom vodom i pecite u srednje ugrijanoj rerni 90-ak minuta.

Turske palačinke punjene špinatom

Sastojci: kašika maslinovog ulja, glavica luka (isjeckana), 250 g špinata,
4 čehna bijelog luka (isjeckan), muškantni oraščić (nariban), malo bibera
kašika feta sira, 3 kašike parmezana (nariban), 1 kašika brašna, 1/2 kašike mlijeka

Priprema: Pomiješajte brašno i sol. Napravite rupu u centru i dodajte 1 kašiku ulja i vode. Rukama mijesite 10 minuta pa tijesto podijelite na četiri loptice. Stavite ih na nabrašnjenu površinu, prekrijte vlažnom krpom da odleži 25 minuta.
Fil: Na kašiki maslinovog ulja dinstajte luk i bijeli luk dok ne zažuti. Dodajte špinat, muškatni oraščić, papriku, feta sir, parmezan. Pokrijte i kuhajte sve zajedno tri minute. Posebno izmiješajte brašno i mlijeko, te mješavinu dodajte u posudu gdje kuhate fil neprestano miješajući dok ne dobijete gusti umak. Sklonite s vatre. Podijelite smjesu špinata u četiri jednaka dijela. Na razvaljano tijesto promjera 13 cm po sredini, pravilno rasporedite fil. Preklopite rubove tijesta prema sredini i dobro ih prstima prilijepite. Zagrijte ulje na tavi i pržite jednu po jednu punjenu palačinku dok s obje strane ne poprime zlatnosmeđu boju, pritom pazeći da se ne zalijepe.

Tirit pita

Sastojci za tijesto: 500 g brašna, 2-3 kašike ulja, malo soli, voda
Nadjev: jedno masnije pile oko 2 kg, malo soli, malo bibera

Priprema: U brašno stavite ulje i so pa vodom zakuhajte dvije jufke i ostavite dvadesetak minuta da odstoje. Jufke razvijte, prosušite, nožem isijecite na komade koje na plati ili ringli zapečete (a možete uzeti i gotove pečene jufke). Pile isijecite na komade i skuhajte. Kad je skuhano, odstranite kosti i kožicu. Meso iskidajte na sitne komadiće. Vodu u kojoj ste kuhali meso posolite i pobiberite. Svaki komad jufke umačite u vodu i slažite u tepsiju. Između jufki stavite pileće meso. Kad složite pitu, pomastite je i pecite na 200 C stepeni 40 minuta. Pečenu pitu zalijte ostatkom vode i još malo je vratite u rernu.

Somuni

Sastojci: brašno 500 g, čurekot 1 kk, 2,5 dl vode, 5 g
soli, germa

Priprema: zamijesite germu s malo šećera, brašna i tople vode. Kad nadođe, razmutite s toplom vodom i zamijesite tijesto. Kad je tijesto odležalo, zamijesite ga i podijelite na šest loptica, razvaljajte ih u obliku somuna na brašnu i opet ostavite da nadođu. Za to vrijeme rernu ugrijte na 250 stepeni. Prije pečenja prebacite svaki somun na dasku posutu kukuruznim brašnom i malo ga istanjite. Tupom stranom noža blago narežite male kvadrate ili rombove s gornje strane somuna. Nakvasite malo vodom i pospite čurekotom. Peći u vreloj rerni od 5 do 7 minuta, dok ne porumene. Kad se somuni “napušu”, to je znak da su gotovi.

Satrica s krastavcem

Sastojci: 1 kg svježih krastavaca, 200 ml kisele pavlake, 200 ml jogurta, so, mljevena crvena paprika

Priprema: Krastavce ogulite i režite na male kockice. Preko njih sipajte pavlaku i jogurt i dobro izmiješajte. Ostavite u frižideru da se ohladi, a posolite uz miješanje tek prije samog služenja, inače će krastavac „pustiti vodu”. Vadite u male, staklene zdjele. Pospite crvenom paprikom ili peršunom za dekoraciju.

Banjalučka baklava

Sastojci za biskvit: 3 jaja, 18 kašika šećera, 18 kašika mlijeka, 9 kašika ulja, 18 kašika griza, 18 kašika brašna, 150 g sjeckanih oraha,100 g grožđica,1 prašak za pecivo
Zaljev: 8 dl vode, 650 g šećera, 2 vanilin šećera

Priprema biskvita: Mikserom umutite jaja i šećer, zatim dodajte i sve ostale sastojke. Sipajte u podmazanu tepsiju i pecite. Pečenu koru ostavite da se ohladi.
Zaljev: U šerpu stavite vodu, šećer i vanilin šećer, pa kuhajte 3-4 minute da se šećer otopi. Hladan kolač prelijte vrućim zaljevom. Baklavu pospite s malo sjeckanih oraha. Ostavite da se dobro ohladi i upije zaljev, najbolje preko noći.

Čurekot liječi sve osim smrti

Prema predanju, somun ili lepinju u Bosnu je još u 13. stoljeću donio jedan Turčin mongolskog porijekla, a nastao je slučajno, kada je od malo brašna jednom prilikom trebalo napraviti puno somuna. Posebnost ramazanskih somuna je sjeme čurekota kojim su oni posuti, a za ove sjemenke kažu da su lijek za sve osim smrti.
Topa

Jelo koje je kod mnogih prvo na iftarskom meniju i koje se, poslije ćevapa, najbolje slaže sa somunom jeste topa. Pravi se na više načina, a najčešća je ona od sira, kajmaka/pavlake i maslaca koji se skupa zagriju u tanjiru ili tavi. Jede se rukom, tako što se komadići somuna umaču u toplo jelo. U nekim krajevima BiH jedu se i slatke verzije tope, od meda i maslaca, te od pekmeza i pavlake.
Bamija je voće?

Bamija nam je, također, došla s Orijenta. Zdrava je i ukusna. Iako je svrstavamo u povrće, bamija je prema botaničkim svojstvima više voće. Kako god, iftari bez nje su nezamislivi.

[nggallery id=54]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti