Transplantacija matičnih ćelija može poboljšati i oštećeno pamćenje

Piše: Redakcija

Studija izvedena na Univerzitetu u Wisconsinu (SAD) prvi put je pokazala da matične ćelije, uspješno transplantirane u mozak, mogu obnoviti nervne ćelije i poboljšati funkciju mozga. Rekao je to voditelj studije i profesor neurohirurgije i neurologije dr. Su-Chun Zhang.

Testiranje je vršeno na miševima, koji su nakon transplantacije vrlo dobro prošli na testovima inteligencije i pamćenja.

Mozak u fokusu

– Liječenje oštećenja mozga je velika stvar na polju transplantacije matičnih ćelija. Zahvaljujući tome, u budućnosti će biti omogućeno liječenje bolesti poput Alzheimerove, šizofrenije, Downovog sindroma, depresije, epilepsije i ovisnosti, izjavio je dr. Zhang.

Liječenje povreda mozga spada u najzahtjevnije medicinske metode i vodeći je uzrok smrti i invaliditeta kod djece i odraslih. Istraživanja na ovom polju su svakodnevna, upravo zato što je većina bolesti mozga neizlječiva. Mozak je još nedovoljno istražen organ, pa su nastojanja da se pronađu novi tretmani u fokusu naučnika širom svijeta.

Ozbiljnost povrede mozga razlikuje se prema tipu povrede. Značajno je istaći da se posljedice povrede mozga od samo 15 posto ispoljavaju duže od godinu kod povrijeđene individue. Iako je do sada veliki dio mozga mapiran, pa se otprilike znaju regioni čula osjeta, vida, mirisa i sluha itd., još nije u potpunosti jasna korelacija desne i lijeve hemisfere.

Otkrićem matičnih ćelija, obim mogućih terapija se proširio, u zavisnosti koja bolest je u pitanju. Nakon otkrića da se matične ćelije mogu razviti u željenu nervnu ćeliju, naučnici su unaprijedili tretmane oštećenja mozga. Već prvi slučajevi pokazali su se uspješnim.

Budući da primjena embrionalnih matičnih ćelija često sobom nosi etičke implikacije, pažnja se usmjerava na ogromni potencijal matičnih ćelija pupčane vrpce. Upravo iz razloga što su mlađe od ostalih tipova matičnih ćelija, samim tim i najvitalnije, kao i činjenice da njihovo prikupljanje ne dovodi u opasnost donora, ove matične ćelije su se pokazale vrijednim izvorom novih terapija, naročito na polju regenerativne medicine.

Važnost količine

Pupčana vrpca obiluje različitim tipovima matičnih ćelija, pa je njihova pohrana od velikog značaja. Razlog leži u tome što su one neophodne za normalan razvoj embriona u toku devet mjeseci trudnoće. One kruže krvotokom, dospijevajući u sve dijelove tijela. Time pomažu u razvoju organa.

Budući da je pupčana krv prirodno okruženje matičnih ćelija, one su najbolje zaštićene. Svaka promjena utječe na njihov broj, bilo da je riječ o promjenama temperature ili tehnikama izdvajanja određenih tipova matičnih ćelija. Ono što je najznačajnije u terapiji matičnim ćelijama jeste da je za uspješnost terapije potrebno da se one u uzorku nalaze u što većim količinama. Što se matične ćelije nalaze u većem broju, bolje su šanse da će pozitivno reagirati i pravilno se diferencirati, kako bi izliječile oštećeno tkivo ili organ.

Očuvanje broja matičnih ćelija, prilikom njihovog transporta do banke u kojoj će se pohraniti, od presudnog je značaja. Svaka oscilacija temperature može ugroziti njihovu vitalnost i smanjiti broj. Stoga je bitno da set kojim se vrši transport sadrži odgovarajuće zaštitne mehanizme poput izolacionog materijala (gelovi) i termometra za očitanje promjena temperature unutar i izvan seta.

Provjera kvaliteta

Komercijalizacijom usluge pohranjivanja matičnih ćelija javljaju se brojne banke na tržištu, s različitim uslugama i kvalitetima usluge. Ukoliko planirate pohraniti matične ćelije svog djeteta, obavezno provjerite set i na koji način se rukuje s pupčanom krvlju, jer je zaštita osjetljivih ćelija od velikog značaja za potencijalnu primjenu u budućnosti.

Sama pravila EU direktive nalažu da transportni set ispunjava parametre u vidu termometra, specijalnih gelova kao i tipa pakovanja. Svi oni osiguravaju vitalnost i broj matičnih ćelija u uzorku, jer uzorak, ukoliko nije dovoljno zaštićen, može brzo propasti i onemogućiti potencijalnu primjenu u slučaju potrebe.

Matične ćelije su do sada pokazale izvanredna svojstva, pa je njihova primjena u budućnosti neminovna za veliki broj oboljenja koja će se moći tom metodom izliječiti. Bitno je da, ukoliko su pohranjene, budu pohranjene na najsigurniji način, kako bi njihova primjena bila nesmetana.

Zbog toga je vrlo važno da obratite pažnju na sadržaj usluge koje nudi banka matičnih ćelija, posebno da li poštuje uslove EU direktive koji osiguravaju kvalitet.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti