Alma Mahmutović, psiholog

Piše: Redakcija

Imam 16 godina i momka starijeg dvije godine. Vezu smo počeli prije nekoliko mjeseci. Sve je bilo super dok nisam otkrila da puši marihuanu. Predabcila sam mu to i rekla da izabere između mene i droge. Rekao je da neće prestati pušiti i ja sam mu rekla da je kraj. Od tada ne prestaje da me zove, čeka me pred zgradom, piše poruke čak i mojim prijateljicama…Uznemirava me to, bio mi je drag, ali on je napravio izbor. Kako da mu to stavim do znanja? Ne želim ga više.

Nalazite se u konfliktnoj situaciji. Ne biste da povrijedite njega, a ne biste ni da povrijedite sebe ostajući u situaciji u kojoj vam nije prijatno. Dužni ste da radite stvari za sebe. Od njega se očekuje da zrelo prihvati situaciju. Vjerovatno ga to donekle povrijedilo, ali život je takav. Ne dešavaju se stvari onako kako bismo mi voljeli baš uvijek. Svako od nas ima neki svoj unutrašnji rast i razvoj, on je u ovom periodu očito izabrao ovaj lošiji način. Potrebno je samo da budete iskreni i da mu jasno stavite do znanja da se radi o njegovim propustima i da Vama treba neko ko je drugačiji tj. da Vaša klima s njima mora da se temelji na zdravim osnovama. Zato je moj prijedlog da lagano krenete sa razgovorom, sa motivacijom da uključite dobrog psihologa kao podršku sa stručne strane. Tako bi se možda mogla u njemu probuditi neka volja, savijest, pa i želja za promjenom. Tada bi već sve bilo lakše. Ali bez toga…Pokušajte mu biti veliki đak pozitivne energije, jer možete spasiti jednu osobu da ne potone dublje. Ako je njemu toliko stalo do Vas, on će se sigurno potruditi da opravda Vaše povjerenje i posluša Vaše savjete, te zajedničkim snagama pokušati prebroditi njegov krizni period. Sretno!

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti