Ojačajte imunitet u toku zime

Piše: Redakcija

Manje sunca, manje vitamina dovodi i do više rizika za imunološki sistem. Ojačavanje imuniteta posebno je važno tokom zime kada organizam slabi zbog perioda viroza, prehlada, gripa, a glavnu ulogu tokom ovog perioda imaju ishrana i fizička aktivnost. Zbog toga smo za vas odabrali 20 namirnica koje će vam pomoći da ojačate imunitet u toku zime

Bijeli luk

Smanjuje nivo lošeg holesterola, kao i visok krvni pritisak. Dobro je poznato da ojačava imuni sistem, a sve u svemu je prava bomba hranljivih materija

Med

Čestice polena u medu pomažu organima imunog sistema u skladištenju hranljivih materija i proizvodnji bijelih krvnih zrnaca koja su odbrambena vojska našeg organizma, jačaju telo i imaju antivirusna i antibakterijska svojstva

Limun

Izuzetno je zdravo i ljekovito voće koje bi i u ove zimske dane na svome stolu trebalo imati svako domaćinstvo. Zaštitnik je zdravlja, eliminira otrove, podiže imunitet, prirodni je antibiotik, jači je od virusa, obiluje vitaminom C i štiti od upala

Đumbir

Ova aromatična namirnica je i začin i lijek. Ima moć da smiri upale, ublaži kašalj i jača imunitet. Ogulite i iseckajte komad đumbira veličine palca. Stavite u pet decilitara hladne vode, kuhajte oko 20 minuta, a zatim procijedite i zasladite medom. Pijte nekoliko šolja dnevno.

Ehinacea kapi

Ehinacea je ljekovita biljka koja je, zbog dokazane učinkovitosti, najpopularnija u vrijeme kad su aktualne virusne infekcije. Samo kao biljne kapi Ehinacea podižu imunitet na svim poljima, jača odbrambene sposobnosti i smiruje infekcije.

Ljuta crvena paprika

Prah i plod daju bolju prokrvljenost i zagrijanost tijela, stimuliše žlijezde sa unutrašnjim lučenjem i stomak, te izbacije sluz. Odličan je izvor minerala željeza, magnezija, fosfora , kalcija i dobar izvor selena. Od vitamina sadrži vitamin A ,vitamina K, vitamin C, riboflavin, niacin, tiamin i vitamin E

Iva trava

Blagotvorno je sredstvo za jačanje organizma poslije preležanih dugotrajnih bolesti i teških fizičkih aktivnosti. Povoljno djeluje i na kožu ukoliko se koristi kao kupka, naročito kad je riječ o ranama i promjenama na koži.

Kopriva

Kao svježi sok, biljne kapi, čaj, utječe na opšte čišćenje organizma i podizanje imuniteta, čisti krv, limfu, zglobove, smanjuje sve infekcije. Kopriva u sebi sadrži oragansko željezo, koje je osnovno kod crvenih krvnih zrnaca. Anemija, nedostatak snage i malaksalost su zbog nedostatka željeza.

Šipak

Kao plod i čaj ima visok nivo vitamina C, koji djeluje na cjelopupni imunitet, jača ga i daje vitalnost. Da bi bio djelotvoran, treba se i pravilno spremiti. Kad voda provri, šerpu sklonite s vatre, posle nekoliko minuta dodajte istucan šipak, poklopite, ostavite preko noći i pijte sutradan

Nar

Konzumiranjem ovog voća podižete imunitet, smanjujete stres i pozitivno djelujete na cjelokupno zdravlje. Uz to što je nar odličan izvor vitamina, posebno vitamina K i vitamina C te folne kiseline, ima i snažna antioksidativna, antivirusna, antibakterijska i anti-tumorska svojstva.

Žalfija

Livadna kadulja ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje. Poznato je da služi za pročišćavanje krvi, izbacivanje sluzi i drugih štetnih tvari iz organizma. Pomoći će i u prehladama pročišćavanjem sinusa i smanjivanjem boli pri upali uha. Pomaže i kod probavnih smetnji te regulira pozitivan rad jetre.

Gorušica

Plod od kojeg se pravi senf, jako zagrijava, pojačava prokrvljenost, jača imuni sistem, podiže apetit, ali morate biti oprezni s njom jer može izazvati opekotine. Velike količine nisu preporučljive jer mogu da izazovu nadražaj i upalu želuca i crijeva, a kod žena i smetnje u vrijeme menstrualnog ciklusa.

Hren

Hren je odlična namirnica za detoksikaciju organizma te je prirodni podizač imuniteta jer sadrži kalij, magnezij, fosfor i vitamin C. Prirodni je antibiotik te se njim može inhalirati kako biste se riješili problema s dišnim putevima. Dobar je i za metabolizam jer ga potiče i crijevima olakšava rad.

Cink za otpornost

Cink pomaže u održavanju jakoga imunološkoga te zdravoga reproduktivnoga sistema, naročito kod muškaraca. Ima ga u mesu, ribi, grahu, cjelovitim žitaricama, sjemenkama bundeve, gljivama i pivskom kvascu. Pušenje i prekomjerno pijenje alkohola negativno utječu na razinu cinka u tijelu.

Jogurti i mliječni proizvodi

Kao i ostali mliječni proizvodi s probioticima, štite crijevnu mikrofloru koja je temelj zdravlja, a dovoljno tekućine pomaže u uklanjanju štetnih tvari iz tijela, te na taj način jača imunitet cijelog organizma.

Matična mliječ

Od pčelinjih proizvoda, koji su naročito dragocjeni u stanju iscrpljenosti, pomanjkanja psihofizičke vitalnosti organizma i opće bezvoljnosti, najznačajnija je matična mliječ, koja kao prirodni biostimulans svojim sadržajem vitamina, minerala, aminokiselina i ostalih tvari izrazito jača imunitet.

Kiseli kupus

Prava je blagodat za imunitet i probavu, a prozvan je i antistresnim povrćem. Kiseli kupus izvrstan je izvor vitamina C i K, kalija i kalcija. Mnogo prije nego što su naučnici otkrili vitamin C, moreplovci su sa sobom nosili bačve kiseloga kupusa kako bi spriječili prehlade.

Narandža

Ovaj agrum poznat je po tome što štiti od raznih vrsta raka, podiže nivo dnevne energije, bogat je vitaminom C, sprečava visok tlak i napadaje žuči, pomaže kod bolesti dišnih puteva, blagonaklon je kardiovaskularnom sistemu, a čest je sastojak i kozmetičkih preparata koji usporavaju starenje i poboljšavaju izgled kože i kose.

Kivi

Prozvan je supervoćem jer je niskokaloričan, a izuzetno bogat takozvanim fitonutrijentima koji povoljno djeluju na zdravlje. Sadrži flavonoide i karotenoide, snažne antioksidanse koji štite od srčanožilnih bolesti i raka, te lutein i zeaksantin koji su važni za dobar vid.

Pročitajte još