Razija Mujanović o borbi s rakom dojke: Nisam morala na kemoterapije, bila su dovoljna samo zračenja

Piše: Redakcija

Proslavljena košarkašica Razija Mujanović ove godine je imenovana za tim menadžera ženskih košarkaških selekcija BiH. Razijina radna biografija bi i mogla bez ove stavke, no, za bh. košarku, iznimno je važno da se u njenim institucijama napokon našla žena svjetskog ugleda i rezultata. Neko ko je funkciju zaslužio isključivo svojim sportskim rezultatima. A u Razinoj dugogodišnjoj karijeri, koja je trajala skoro tri decenije, bilo ih je i previše. Igrala je u Evropi, jedno vrijeme i u Americi. Četiri puta proglašena najboljom košarkašicom Evrope, osvojila srebro na Olimpijadi u dresu Reprezentacije Jugoslavije, dok je s Reprezentacijom BiH, u ratu, osvojila zlato na Mediteranskim igrama. No, pobjede u oblasti sporta svakako nisu jedine u Razijinom životu. Naime, ona je nedavno otkrila da se suočila s rakom dojke. 

– Nikada prije toga nisam radila samopregled dojke, jednostavno nisam ni razmišljala da bi trebalo. Ali dogodilo se. Pod tušem sam napipala kvržicu. Bila je jako sitna, poput zrna kafe, pa zapravo i nisam bila sigurna u to što sam napipala, a opet – uvukao se strah pod kožu – rekla je ona za “24sata.hr”. 

– Otišla sam na pregled, a doktorica me je hitno uputila kod hirurga. Nakon sedam dana došao je nalaz u kojem sam sama pročitala da su promjene na mojoj dojci kancerogene. Mislila sam da je, kad imaš takvu dijagnozu, sve gotovo. Onda sam jedno jutro ustala i sama sebi rekla: “Prošla si tolike borbe u životu i pobijedila, tako će biti i sada. Hvala Bogu, nisam morala na kemoterapiju, bila su dovoljna samo zračenja, ali njih sam prošla bez ikakvih problema. Vjerujem da je pomoglo i to što sam vrlo predano slušala doktore i njihova uputstva – dodala je. 

Razija je istakla i to da je od ključnog značaja okrenuti se sebi, stavljati sebe što češće u prvi plan i boraviti u društvu ljudi koji bude radost u vama.

View this post on Instagram

U subotu u Sarajevu uspješno je održan drugi @forumsporta , konferencija koja je okupila osobe koji rade u sportskim klubovima i organizacijama, školama sportova, sportskim objektima, osobe koje organizuju sportske događaje ili su na neki način povezani sa sportom. Bilo mi je zadovoljstvo učestvovati i kazati svoje mišljenje u okruglom stolu na temu “Osnaživanje žena u bh. sportu” u kojem su pored mene učestvovale i najbolja bh. džudašica Larisa Cerić, Nudžejma Softić, koordinatorica NSBiH za razvoj nogometa Ivana Vlaić, predstavnica BiH na dvije Paraolimpijade Ilma Kazazić, te Samira Hurem selektorica ženske reprezentacije BiH u nogometu. Moderator okruglog stola bila je Amina Kurtagić iz ŠF Respekt. Učesnice okruglog stola podijelile su svoja iskustva kao i izazove sa kojima su se susretale tokom svojih karijera, te dale konstruktivne prijedloge kako unaprijediti položaj žena u bh. sportu. 👩👧🇧🇦 #ženaježenidrug #ženebih

A post shared by Mujanović Razija (@razija.mujanovic12) on

Pročitajte još