Jednostavi recepti za mršanje i osjećaj sitosti

Piše: Redakcija

Vjerovatno su mnoge od vas umorne od brojnih dijeta i recepata za mršanje koje nakon što ih prestanete koristiti pogoršaju izgled i učine jo-jo efekt. Sjeme lana ipak drugačije djeluje na organizam, i mnogi ga nutricionisti predlažu kao namirnicu koja će pomoći u regulaciji tjelesne mase, i što je najvažnije izazvati osjećaj sitosti, tako da ne morate svakih sat ili dva posezati za obrocima. Osim što je lan odličan u ishrani, također ga mnogo eksploatira i modna industrija za izradu odjeće.

U popodnevnim satima uzmite jednu supenu kašiku mljevenog lanenog sjemena pomiješanu s 2 dcl soka ili nemasnog jogurta

Ukoliko niste znali, lan sadrži vitamine E i B, kalcij, kalij, cink, fosfor selen i magnezij, dok mu je ipak najvažniji sastojak lignin za kojeg je već utvrđeno da ima antioksidacijska svojstva.U strukturi lanenog sjemena nalazi se rastvorljive i nerastvorljive tvari blagotvorne za opće zdravlje, za probavu, za čišćenje crijeva, ali i za održavanje idealne tjelesne težine. Smatra se da lan ima više vlakana od bilo koje biljke. Lan izuzetno smanjuje osjećaj gladi i daje osjećaj sitosti. U popodnevnim satima uzmite jednu supenu kašiku mljevenog lanenog sjemena pomiješanu s 2 dcl soka ili nemasnog jogurta. Ovakav obrok dugo će vas držati sitima i nećete morati večerati, a znamo da je posljednji obrok u danu najpogubniji za figuru, i da treba biti kalorijski i najlakši.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti