Zdravlje: Vježbaj i ti kao Hilarija Baldwin

Piše: Redakcija

Vjerojatno poznajete Hilariju Baldwin, ženu glumca Aleca Baldwina, koja prakticira jogu kad god stigne. Majka je četvero maloljetne djece, nevjerovatno uspješna učiteljica joge i vlasnica studija „Yoga Vida“ na Manhattanu, i kada kažemo da ova žena zaista zna o čemu priča kada je o jogi riječ, ne zezamo se. Ako njene fotografije tijela nakon trudnoće nisu dovoljne da vas uvjere kako se zna brinuti o svom tijelu, onda će vas uvjeriti njeni pozitivni stavovi, koje je objavila u svojoj knjizi „Metode bistrog življenja“. Istražuje pet principa za koje vjeruje da su ključni za fit tijelo, zdrav um i radostan život, sve to objašnjeno kroz joga poze. Ako vam je ikada potreban brzi način, koji će učiniti da se osjećate više fokusirano, isprobajte jednu od poza u nastavku.

 Perspektiva: Iskorak u obliku aviona

Kad je u pitanju joga, najviše se gleda na to kako se vi osjećate unutra.

Kada imate misli koje glase:

– Osjećam se grozno i ​​osjećam se kao da je kraj svijeta – kaže Baldwin, vi ovom pozom poručujete mislima: „Sve će proći. Vratit ćeš se i pomisliti, pa nije sve bilo tako crno.“

Udahnite i zakoračite jednom nogom u visoki položaj. Ispravite kičmu i opustite ramena. Izdahnite, i trupom se nagnite prema naprijed pod uglom od 45 stepeni, a ruke ispružite prema nazad dlanovima okrenutim prema dolje s ravnom stražnjom nogom.

 Disanje: Mačka-krava poza

Zaustavite se na trenutak i razmislite kako trenutno dišete.

– Mi stalno zadržavamo dah, jer nikada ne dišemo u potpunosti – kaže Baldwin. U pozi mačka-krava najbitnije je pravilno disanje. Udisaj. Zaustavite. Izdah. Zaustavite. Udišite, zadržite, izdahnite, zadržite.. Podignite glavu, u početku možete osjetiti blagu vrtoglavicu jer vaše tijelo nije naviklo na toliko kisika.

Široko raširite prste i prebacite težinu s jedne na drugu stranu. Udahnite, savijte leđa i pogledajte gore u krava pozu. Izdahnite, pritisnite ruke i koljena i privucite pupak prema leđima, zaokružite kičmu i pogledajte prema mačka pozi.

 Držanje: Na vrhovima prstiju

Kada kažem svojim studentima popnite se na vrhove prstiju, 90 posto njih padne jer nema ravnotežu. Otkrila je trik koji gotovo uvijek uspije i ne dozvoljava da padnete. Dižite ruke na bokovima i pomaknite cijelu tjelesnu težinu prema naprijed, lagano se penjite na prste gledajući pravo. Dok dižete pete udišite, a kad ih spuštate onda izdišite.

Ravnoteža: Gore-dolje

 

– Kada je u pitanju balansiranje u jogi, sve se odnosi na vaš centar i na to kako vaše tijelo uravnotežuje sredinu i između vašeg centra. Penjenje gore i dolje po srednjoj liniji (poput ovog pokretnog visokog prostora) savršeno je za učenje gdje se vaše tijelo nalazi u prostoru – kaže Baldwin.

Započnite u niskom iskoraku. Udahnite do visokog iskoraka i ispravite prednje koljeno. Izdahnite i zavijte nazad pod uglom od 90 stepeni. Udahnite dok se uspravite, izdahnite do pojasa.

 Opuštanje: Savasana

Opuštanje je sasvim posebno jer je iznenađujuće teško – kaže Hilarija.

– „Savasana“ je zapravo jedna od poza u koju ljudi uskaču jer ne znaju šta da rade kad se više ne kreću. Evo šta trebate učiniti: skenirati svoje tijelo i vidjeti gdje vas još nešto boli. Fokusirajte se na to da se prepustite. Lezite licem prema gore na prostirku, puštajući sve na pod. Ostanite tu koliko želite, fokusirajući se na opuštanje i tijela i uma.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti