Ususret praznicima: Jelka je spremna za poklone

Piše: Redakcija

 

 

Kada je riječ o prazničnom ukrašavanju, niko to ne radi tako raskošno kao bogati i slavni. Rivalstvo s crvenog tepiha preselili su u domove, nadmećući se ko će na društvenim mrežama pokazati veći sjaj. Sudeći prema fotografijama, ukrašavanje novogodišnje jelke i doma u prazničnom duhu među omiljenim je porodičnim aktivnostima. Ukoliko i vas još nije uhvatilo praznično raspoloženje, nakon ovih fotografija vjerujemo da hoće. Zvijezda nekada popularnog „Beverly Hillsa“ Tori Spelling izabrala je jelku u sivoj boji. Da je kićenje bila obaveza svih članova porodice, pokazala je objavivši fotografiju supruga i njihovo petero djece okupljenih oko jelke u identičnim pidžamama.

Pjevačica Gwen Stefani ništa nije prepustila slučaju; kako je vodila računa o kićenju jelke, tako se potrudila i pozirati u elegantnom outfitu. Pjevačica se pobrinula i da praznici prođu u duhu darivanja, zbog čega je već obezbijedila brojne poklone. Ecija Ojdanić, hrvatska pozorišna, televizijska i filmska glumica, priznala je kako nazdravlja službenom početku odmora i najljepšem periodu u godini.

Za pretjerano veliku i netradicionalnu jelku odlučila se i pop pjevačica Britney Spears, ispred koje je pozirala s dečkom, poznatim fitness trenerom Samom Asgharijem. Ispred jelke je postavila mnogo poklona za porodicu, koju krase i svijetleći irvasi.

Celine Dion je očito poželjela skrenuti pažnju kako na dekoriranu jelku, tako i na svoje čizme u jarko crvenoj boji. Ostala je vjerna tradiciji te je birala zelenu, koju je ukrasila jednostavnim i elegantim kuglicama i lampicama. Za razliku od Celine, glumica i pjevačica Jennifer Love Hewitt nije se držala tradicionalnog izgleda jelke, već je izabrala nekoliko jelki različitih boja, koje više služe kao dekoracija na klaviru nego cijelom domu. Kako su Lejla i Tarik Filipović ukrasili dom za predstojeće novogodišnje praznike, ostala je nepoznanica, ali su ipak javnost obradovali prazničnom fotografijom iz centra Zagreba.

Ineta Karačić, supruga bh. rukometnog reprezentativca Ivana Karačića, ove godine uživala je u prazničnoj čaroliji sa svojim mališanima. Prostor su ukrasili zelenom jelkom, poklonima i plišanim igračkama. Kasnije im se s priprema pridružio i Ivan. Ukusa definitivno nije manjkalo.



Historija kićenja jelki

 

Egipćani, Kinezi i Jevreji su smatrali da je zimzeleno drvo simbol vječnog života. U 11. stoljeću tadašnji stanovnici Njemačke kitili su drvo za katolički Božić. Tada su ga ukrašavali zrelim zelenim jabukama, što se danas smatra tradicionalnom praksom, dok su je pojedinci kitili kolačima raznih oblika, kao i svijećama. Kult ukrašavanja jelke u Englesku je donio princ Albert 1841. godine. Za razliku od jelki u Njemačkoj, princ je odlučio da svoje “božićno drvo” ukrasi bombonama, papirnim cvijećem i mašnama. Raskošni izgled koji simbolizira sreću, obilje i blagostanje, jelka je dobila u 21. stoljeću.

 

Pročitajte još