Azra News: Poštujmo prirodu

Piše: Redakcija

Modni dizajneri i tehnološki inovatori bacili su se ove sezone na proizvodnju koja misli na klimu i ljudske živote

Održivost i poštivanje okoliša centralna su tema kolekcije cipela koju je Sofia Sanchez de Betak dizajnirala za Santoni. Istovremeno, kolekcija odaje počast umijeću italijanske izrade obuće

 

Izrađena jakna na biološkoj osnovi

Moncler je predstavio novu jaknu koja je izrađena na biološkoj osnovi, te je neutralna na CO2. Pokretanjem linije „Moncler Grenoble Recycled“, kompanija nanovo potvrđuje  opredijeljenost za promoviranje istraživanja i testiranja alternativnih rješenja u modnoj industriji koja pomažu u borbi protiv klimatskih promjena. Jakna na bazi bio materijala sastoji se od tkanine, obloge, dugmadi i patentnih zatvarača, izrađenih od sjemenki ricinusa. Biljka ricinusa je održiv i obnovljiv izvor, nema utjecaja na opskrbu hranom, jer se uzgaja u suhim, nepoljoprivrednim regijama i za rast joj je potrebna mala količina vode. Sjemenke ricinusa su sirovina koja može smanjiti emisiju CO2 za 30 posto.

 

Novi stari Le Smoking: Kako bi odali počast ikoničnom looku, koji je 1966. godine Yves Saint Laurent predstavio s nazivom “Le Smoking” (ženski sako pomalo muškog kroja u kombinaciji s bijelom košuljom na volane), kuća Saint Laurent snimila je fotografije za novu #YSL28 kampanju. Kolekcija u fokus stavlja savremenu verziju legendarnog looka koji se u manjim izmjenama (npr. crna košulja) može nositi i danas. U kampanji se pojavljuju najpoznatija lica s modnih pista: Kate Moss, Stella Tennant, Anja Rubik i Naomi Campbell.

Nakit za muškarce

Kako bi ponudu učinila raznovrsnijom, a prodaju većom, Tiffany & Co lansirao je prvu masovnu kolekciju nakita za muškarce. Kolekcija sadrži gotovo 100 komada nakita čija cijena se kreće od 200 do 15.000 dolara. Linija je namijenjana mlađoj populaciji.

Dron za spašavanje života

Bespilotna letjelica Hermes poljske kompanije „Spartaqs“ izvela je uspješan probni let od 8,5 km u blizini sjedišta firme u gradu Mikolowu, te će uskoro letjeti između banke krvi i Instituta za kardiologiju u Varšavi. Slijedit će rutu označenu radio signalnim lampicama i većim dijelom letjeti preko plovnih puteva, kako ne bi ozlijedila nikoga ukoliko padne. Nakon što dobiju potrebne dozvole, Hermes će se u hitnim slučajevima koristiti za spašavanje života, transport krvi i lijekova.

Firma Myakka iz Indije dizajnirala je Shimla lampu čija baza je izrađena od mango drveta, koje je prefarbano za bolji kontrast 

 

Pročitajte još