Suzana Mančić: Razmaženo dijete zna kako da vam pojede džigericu

Piše: Redakcija

Poznato TV lice Suzana Mančić majka je dviju odraslih kćerki. Od perioda kad su bile djeca, prošle su godine, no i tada je bio, baš kao i danas, kaže ona, ključan autoritet roditelja u odgoju.

– Hiperaktivno dijete ne zna šta će sa sobom i viškom energije. A razmaženo vrlo dobro zna kako da svu svoju snagu iskoristi da vam pojede džigerice. Razlika uzmeđu jednog i drugog je vrlo tanana i osjetljiva, ali mora da postoji. Osnovno je kućno vaspitanje i autoritet roditelja. Dijete mora shvatiti da ne može da radi šta hoće – kaže Suzana i prisjeća se svojih odgojnih metoda.

– Nasreću, moja su djeca sada odrasla, pa su se sve pedagoške mjere zaboravile, ali bile su korisne. Treba razgovarati s djetetom, objasniti šta valja, a šta ne. Ali, ne očekujete valjda da  vas malo dijete razumije? Zato postoji kazna. Kod kažnjavanja morate biti dosljedni, i ne popuštati. Ne zaboravite, vaspitanje djeteta je maraton, a ne trka na 100 metara. Danas su djeca postala mali bogovi, a još dječija prava?! Moderno je govoriti o dječijim pravima, dok dječije obaveze niko više ne spominje. Dijete mora da zna da se sve u životu mora zaslužiti. Bezuslovna ljubav ne postoji – govori Mančić i ukazuje na posljedice neprepoznavanja razlike između hiperaktivnog i razmaženog ponašanja.

– Posljedice su sveprisutne. Razmažena djeca postaju bahati, neodgovorni ljudi, često skloni nasilju. Misle da im je sve dozvoljeno i da im sve pripada. Moj savjet je, one s viškom energije bacite na sport, možda od njih bude nešto – govori Mančić.

Foto: Boško Karanović

Pročitajte još