Tanja S. Đurović: Trudim se da svoju djecu umazim, a ne razmazim

Piše: Redakcija

Tanja S. Đurović majka je troje djece. Andrej i Tara već su tinjdžeri dok je najmlađi sin napunio sedam mjeseci. Napominje da djeca moraju znati da stvari koje su za velike nisu namijenjene malima, te da se novcem ne može sve kupiti.

– Hiperaktivno dijete je radoznalo, razdragano, interesantno, inteligentno i nekada i naporno, dok je razmaženo dijete ono kojem roditelji dozvole da im skače po mozgu i samim tim i okolini i takvim ponašanjem dovode do toga da im dijete s vremenom postane izopćeno iz društva. Naravno, svako dijete je do jedne granice razmaženo, htjeli ili ne roditelji to priznati, ali mora se znati gdje postaviti granicu i šta dozvoliti. Kada je riječ o hiperaktivnosti, podstičem to ne samo kod svoje djece već i kod druge. Takvi su i to je dio njih, zašto suzbijati nešto s čime je neko rođen. Ali, kada govorimo o razmaženosti, granica se mora znati. Postoje umažena i razmažena djeca. Trudim se da svoju umazim, a ne da razmazim. Kada primijetim da se izgubila granica odmah to stopiram i popravljam. Situaciju analiziram prvo sama pa sa svojim partnerom i onda djetetu objasnim šta će se dešavati ako takvo ponašanje dopustim. Najvažnije je stalno razgovarati sa svojom djecom i samim tim ćete izbjeći sve poteškoće. Gotovo sve. Naravno, morate znati da imate dijete/djecu. Djeca su tu jer smo mi željeli da ih imamo, i samim tim moramo se zanimati za njih i pratiti ih dok rastu i razgovarati s njima. Često vidim roditelje koji svojoj djeci ne postavljaju granicu. Prosto me je strah šta i ko će sutra biti dio društva moje djece. Roditeljima je lakše kupiti i platiti nešto za djecu nego ih saslušati i posvetiti im se, te interesirati se za njih i njihov život. Često, nažalost. Ne postavljanjem granice i neprepoznavanjem problema, dobijamo samožive egoistične ličnosti koje smatraju da su viši sloj i da im niko ništa ne može i kao takvi smatraju da mogu sve i svašta. Moj savjet je: volite svoju djecu kao sebe i više od sebe, ne da ih gušite, slušajte ih i gledajte, čujte ih i budite roditelj prijatelj. Stvarajmo zdravo društvo. Uostalom, djeca su ogledalo svojih roditelja. Tako da po djeci znamo s kim imamo posla – kaže Tanja.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti