Boli vas želudac i glava? Možda je od ovih namirnica

Piše: Redakcija

Ukoliko nakon završenog obroka osjećate mučninu i nadutost, te bolove u stomaku, koji se ponavljaju kada jedete istu vrstu hrane, ili ukoliko vam se povremeno pojavljuju osipi, vrijeme je da provjerite je li uzrok u kombiniranju namirnica. Loša kombinacija namirnica može dovesti do umora, ali i napraviti probleme sa želucem te gomilanja kilograma. Jedna od takvih kombinacija jeste i ona paradajza i krastavica. Dakle, omiljena ljetna salata nije dobar izbor. Naime, krastavac sadrži enzime koji ometaju apsorpciju vitamina C i nekih drugih korisnih sastojaka iz paradajza, pa će oslabiti njenu nutritivnu vrijednost.

 

Banana i mlijeko

Consuming Milk and Banana Together: Is It Harmful?

Ova kombinacija često stvara osjećaj težine u želucu. No, ako, baš volite frape od banana, odaberite zrelu bananu i dodajte kardamom ili muškatni oraščić koji će olakšati probavljivost frapea. Kravlje mlijeko možete zamijeniti bademovim, ili rižinim.

 

Voće s određenim kombinacijama

Iako ih svi volimo jesti u ljetnim mjesecima, ali svježe voće i jogurt nisu idealna kombinacija. Mliječni proizvodi mogu djelovati kongestivno, mogu izazvati upale sinusa te pojačati simptome prehlade ili alergije. U kombinaciji s voćem ovi simptomi mogu postati još gori. Još jedno voće koje volimo, a štetno je za naš stomak jeste lubenica. Ona se uglavnom sastoji od vode i uzrokuje razrjeđivanje želučanog soka. Upravo zbog toga može biti okidač za lošu probavu, te slab imunitet crijeva i želuca. Također, vrlo brzo prolazi kroz naš probavni trakt, dok bilo koja druga namirnica može blokirati prolaz i uzrokovati zadržavanje lubenice predugo u želucu.

 

Masna hrana

The BEST Mashed Potatoes (Just 3 Ingredients!) - The Petite Cook™

Gotova hrana sadrži visoke razine masnoća, konzervansa i drugih hemikalija, koje u kombinaciji sa šećerom ili škrobom u krompirićima, može dovesti do stvaranje citokina, koji mogu uzrokovati upalu i ubrzavaju proces starenja. Loša kombinacija za naš stomak je i tuna s majonezom. Velika količina masti u kombinaciji s proteinima može usporiti probavu. Zato koristite male količine masti i birajte suncokretovo, maslinovo ili kokosovo ulje, naročito dok kuhate povrće, žitarice i proteine. Uz masti najbolje ide zeleno lisnato povrće. Teška kombinacija je i mesna štruca s pireom. Iako je dobar izvor proteina, no obiluje mastima i kalorijama. Pire-krompir ima samo nekoliko grama vlakana, a dodate li mu puter ili vrhnje, obrok će biti krcat zasićenim mastima. Kombinacija s manje kalorija, a više vlakana je pureća štruca s pireom od cvjetače.

 

Omlet sa salamom

Sve kombinacije proteina s proteinima, kao što su salama i jaja, orašasti plodovi i jogurt ili sendvič od puretine sa sirom i slično, nisu preporučljive jer se proteini dugo razgrađuju te opterećuju probavni sistem. Mnogo bolji izbor je omlet s povrćem, ili sendvič s listovima zelene salate, odnosno ako baš jedete kombinaciju namirnica koje sadrže proteine, dodajte im povrće bogato vodom, kao što su cvjetača, brokula ili zelena salata.

 

Mliječni proizvodi

Learn Which Teas Traditionally Take Milk and Sugar

Kad su u pitanju žitarice i mlijeko, važno je kad ih jedete. Odlična su kombinacija za doručak, kad je probavni sistem još svjež, jer će vas duže držati sitima. No, takva kombinacija bila bi loš izbor za poslijepodnevni ili večernji obrok. Još jedna takva kombinacija je mlijeko i čaj. Čaj može biti dobar za krvni pritisak i cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sistema. Međutim, bjelančevine u mlijeku koje se nazivaju kazeini blokiraju učinak čaja kad se probavljaju zajedno


Savjet više:

Organizmu treba od 30 do 60 minuta da probavi voće i većinu povrća, dok žitarice i grah probavi za jedan do dva sata, a kuhano meso i ribu za tri do četiri

 

(L.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti